Kommentti: Gryndi törmäsi seinään, mutta ei asuntorakentaminen silti lopu

Sijoittajat ja Ara ovat nyt grynderin ystäviä.

Gryndituotanto vähenee roimasti. Kuva Liisa Takala.

Rakennuslehden selvitys näyttää tylyllä tavalla gryndimarkkinoilla tapahtuneen muutoksen rajuuden. Talvikauden loistavat markkina- ja erityisesti kauppalukemat ovat vaihtuneet äkkijarrutukseen.

Pysähdystä pehmentää se, että erityisesti muualla Suomessa aloituksia vähennettiin jo ennen kriisiä. Tarjonta ehti pienentyä selvästi ennen törmäystä, vaikka myytävää on edelleen erittäin paljon. Valmiiden myyntivarasto ei ole vielä toistaiseksi ongelma.

Näyttää siltä, että grynderit saavat kiittää asuntosijoittajia myös tässä markkinatilanteessa. Nippukaupat pitävät valmiiden asuntojen myyntivarastoa kurissa. Sijoittajat tilaavat myös edelleen kokonaisia kohteita vuokra-asunnoiksi.

Osa omistusasunnoiksi suunnitelluista kohteista päätyneekin kovan rahan vuokra-asunnoiksi.

Tilanne näyttää nyt niin tylyltä, että gryndituotannossa ei ole luvassa nousua syksylläkään. Kokonaisuutena asuntoaloitusten tilanne on kuitenkin huomattavasti parempi. Sijoittajien tuotannon lisäksi myös Ara-rakentaminen on vauhdissa.

Asuntoaloitusten ja työllisyyden kannalta on avainkysymys, saako Ara-tuotanto lisää lainoitusvaltuuksia. Aloituksia on ollut alkuvuonna niin paljon, että nykyiset rahat eivät riitä koko vuodeksi.

Hallitusohjelmassa sovittiin Ara-rakentamisen tuntuvasta lisäämisestä, mutta sen edellyttämät lisärahat jäivät puuttumaan. Nyt on aika lunastaa lupaus. Ympäristö- ja ympäristöministeri Krista Mikkosella on nyt asuntohommia.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kommentti: Gryndi törmäsi seinään, mutta ei asuntorakentaminen silti lopu”

  1. Pitää miettiä kuinka kauan veronmaksajien rahoilla kannattaa tuotantoa rahoittaa. Hieman kaksiajakoiset tunnelmat markkinoilla.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat