Kokeile kuukausi maksutta

Enento Group vertaili: Suomi kärjessä korona-konkursseissa

Konkurssien määrä on  kuitenkin jäänyt silti selvästi pelättyä pienemmäksi.,

Rakennusala näyttää selviävän koronakriisistä kohtuullisesti, vaikka yleiset konkurssitilastot synkistyivät selvästi. Tiukimmilla on oltu hotelli- ja ravintola-alalla.

Pandemian ja sen rajoitustoimien pelättiin aiheuttavan Suomessa ja Pohjoismaissa mittavia konkurssiaaltoja. Enento Groupin (ent. Asiakastieto Group) tuoreen kartoituksen mukaan niitä ei kuitenkaan ole nähty.

Numeroiden valossa pahiten konkursseista on kärsinyt Suomi. Koronakriisin aikana (maalis-toukokuu) Suomessa konkurssiin asetettiin 572 yritystä eli 16 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Suomessa konkurssiin asetettujen yritysten määrä kasvoi maaliskuussa 24 prosenttia ja huhtikuussa 36 prosenttia. Muista Pohjoismaista konkurssit lisääntyivät vain Ruotsissa.

”Tanska ja Norja näyttävät onnistuneen parhaiten huolehtimaan yritystoimintansa elinkelpoisuudesta vaikeissa oloissa. On silti hyvä huomioida, että meillä Suomessakin konkurssien määrä kääntyi toukokuussa laskuun”, toteaa Enento Groupin toimitusjohtaja Jukka Ruuska yhtiön tiedotteessa.

Väliaikaiset lakimuutokset apuna

Enento Group seuraa Datakatsauksessaan viikoittain mm. konkurssihakemusten määrää Suomessa ja Ruotsissa. Viime vuoteen verrattuna kasvu on jäänyt yhtiön mukaan jopa yllättävän pieneksi. Suomessa osasyynä ovat väliaikaiset lakimuutokset, jotka rajoittavat konkurssihakemuksen käyttöä perintäkeinona. Tiukimmilla on ollut hotelli- ja ravintola-ala.

”Nyt velallisen maksukyvyttömyyden tulee olla pitkäaikaista, jotta velkoja voi hakea sitä konkurssiin. Normaalioloissa tilapäinenkin maksukyvyttömyys on ollut peruste konkurssihakemukselle. Näyttääkin siltä, että koronapandemian aikana entistä suurempi osa hakemuksista on johtanut varsinaiseen konkurssiin”, Ruuska lisää.

Analyysi toteutettiin Enento Groupiin kuuluvien Suomen Asiakastieto Oy:n ja UC Ab:n lisäksi Experianin (Norja, Tanska) tietokannoista kootusta datasta, joka koski konkurssiin asetettujen yritysten määrää maalis-toukokuussa 2020 ja 2019.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Enento Group vertaili: Suomi kärjessä korona-konkursseissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat