Kokeile kuukausi maksutta

Työnjohtajalle ja aliurakoitsijalle sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Päätoteuttaja ei suunnitellut työtä putoamisvaarallisella alueella riittävän tarkasti.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi pienellä rakennustyömaalla toimineen päätoteuttajan työnjohtajan ja aliurakoitsijan edustajan molemmat 15 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta.

Tuomio liittyi Hämeenlinnassa pienellä työmaalla sattuneeseen työtapaturmaan. Sen johdosta työmaalla suoritettiin lisäksi tarkastus, jonka aikana havaittiin muita työmaan turvallisuuspuutteita.

Työntekijä oli kaatunut kulkiessaan nojatikkaita pitkin ja lisäksi tarkastuksella tarkastaja havaitsi, että tapaturmasta huolimatta tikkaita käytettiin edelleen työmaalla ilman liukuestettä ja kiinnitystä.

Lisäksi havaittiin, että kattoristikon asennustöissä putoamissuojaus oli riittämätön eikä telineissä ollut nousuteitä. Myöskään putoamissuojaussuunnitelma ei täyttänyt lain vaatimuksia.

Oikeudenkäynnissä käsiteltiin sitä, miten tikkaita saa työmaalla käyttää ja milloin telineille tulee järjestää askelmalliset nousutiet.

Käräjäoikeuden mukaan tikkaita ei saa käyttää muuta kuin tilapäisinä kulkuteinä ja silloinkin vain painumattomalla alustalla ja kiinnitettynä ylhäältä. Myös valvonta on käräjäoikeuden mukaan ollut puutteellista, kun tikkaiden käyttöä on jatkettu työmaalla sattuneesta tikastapaturmasta huolimatta.

Käräjäoikeus katsoi myös, että telineisiin olisi pitänyt järjestää askelmalliset nousutiet.

Putoamissuunnitelma ei ole muodollisuus

Toinen käsitelty kokonaisuus koski putoamissuojauksen asianmukaisuutta ja sen suunnittelua.

Käräjäoikeuden mukaan kattoristikon asennustyötä valjaiden varassa tehtäessä tulisi valjaissa olla kaksi kiinnitysköyttä. Muuten työntekijät joutuvat työn edetessä, siirtäessään köyttä, olemaan hetken kokonaan ilman putoamissuojausta.

Käräjäoikeus huomautti lisäksi ettei yksilöimätön putoamissuojaussuunnitelma, jossa ei ole huomioitu työmaan yksilöllisistä olosuhteista johtuvaa putoamisvaaraa, ole riittävä.

Käräjäoikeuden mukaan putoamissuojaussuunnitelma laadintaa ei ole tarkoitettu muodollisuudeksi, joka voidaan hoitaa yleisluonteisella asiakirjalla kohteesta riippumatta.

Käräjäoikeuden mukaan päätoteuttajan työnjohtaja oli syyllistynyt työturvallisuusrikokseen jättämällä putoamissuojaussuunnitelman tekemättä, jättämällä järjestämättä telineisiin askelmallisia nousuteitä ja jättämällä valvomatta nojatikkaiden käyttöä.

Käräjäoikeuden mukaan hän ei myöskään ole huolehtinut putoamissuojauksen turvallisuudesta. Myös aliurakoitsijan esimies, jonka työntekijät työmaalla työskentelivät, oli jättänyt huolehtimatta valvonnasta tikkaiden ja korkealla työskentelyn osalta sekä asianmukaisen putoamissuojauksen järjestämisestä.

”Turvallisuussuunnittelu ei ole muodollisuus vaan tärkeä pohja turvalliselle työskentelylle rakennustyömaalla”, työsuojelun lakimies Ariann Grandell Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomio annettiin torstaina 24.9.2020.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Työnjohtajalle ja aliurakoitsijalle sakkoja työturvallisuusrikoksesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat