Kokeile kuukausi maksutta

Poriin suunnitellaan jopa 200 miljoonan euron laitoshanketta – töitä yli 500 rakentajalle

Poriin kaavaillaan sahanpurua ja metsähaketta raaka-aineena käyttävää biokonversiolaitosta, joka valmistaa kehittyneitä liikenteen biopolttoaineita ja korkean jalostusasteen biotuotteita.

Kuuntele juttu

Hankkeen taustalla on Bioenergo-yhtiö,  joka on hakenut laitokselleen ympäristölupahakemuksen tämän vuoden tammikuussa.

”Investoinnin arvo nousee jopa 200 miljoonaan euroon ja sen rakentamisenaikainen työllistämisvaikutus on noin 500 henkeä”, Bioenergon hallituksen puheenjohtaja Timo Saini kertoo.

Jos yhtiö saa  ympäristöluvan, rakentaminen voisi käynnistyä jo vuoden kuluttua keväällä. Rakennusprojektin arvioidaan kestävän noin kaksi vuotta. Ympäristölupaa tai lisäselvityspyyntöä anomaansa lupaan yhtiö odottaa tämän vuoden marras-joulukuussa.

”Ympäristön kannalta emme ole niin sanotusti vaikea yhtiö, sillä etanolituotanto ei ole ympäristön kannalta vaikeaa.”

Bioenergon rahoitus on toistaiseksi peräisin yksityisiltä teollisuus- tai enkelisijoittajilta ja Luxembourgiin rekisteröidyltä rahastolta.

Laitoksen sijoituspaikaksi on valittu Kaanaankorven teollisuusalue, josta on lyhyt matka esimerkiksi satamaan.

”Alueella on saatavilla tuotantoomme Porin prosessivoiman höyryvoimaa. Toisaalta olemme valmistuessamme merkittävä vienti- ja raaka-aineiden tuontiyhtiö, joten sataman läheisyys on meille tärkeää.”

Vastaavia teollisen mittakaavan laitoksia ei ole vielä muualla. Bioenergon mukaan laitos kasvaa Satakunnan ekosysteemin kasvumoottoriksi seuraavina vuosikymmeninä.

Bioenergon kasvutavoitteena on perustaa seuraavan 10 vuoden aikana kolme biokonversiolaitosta, joista kaksi sijoittuisi ulkomaille.

Laitoshanke lisää onnistuessaan merkittävästi kotimaista biopolttoainetuotantoa ja liikenteen energialähteiden omavaraisuutta. Sen toisen sukupolven biopolttoaineilla saavutetaan noin 120 000 tonnin ja bioligniinin käytöllä asfaltin valmistuksessa peräti noin 230 000 tonnin hiilidioksidipäästövähenemä vuodessa.

Laskennallisesti tuotteilla voidaan vähentää kotimaan liikenteen päästöjä yhteensä seitsemän prosenttia.

Laitoksessa hyödynnetään kaikki tuotannon sivuvirrat, hiilidioksidi, biokaasumädäte ja tärpätti, jatkokäyttöön.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Poriin suunnitellaan jopa 200 miljoonan euron laitoshanketta – töitä yli 500 rakentajalle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat