Sähkölaitetarkastukset paljastivat asennuspuutteita – etenkin useamman urakoitsijan kohteissa koordinoitavaa

Reilusti yli puolet puutteista koski Tukesin mukaan huomattavia asennusvirheitä.

 Viime vuonna valtuutetut tarkastajat ja laitokset tekivät erilaisille sähkölaitteille yhteensä 6 040 varmennustarkastusta ja 3 208 määräaikaistarkastusta.

Sähkölaitteistoille tehdyissä tarkastuksissa todettiin viime vuonna vakavia puutteita yhteensä 124 kohteessa, kertoo Tukes.

Uusintatarkastuksia jouduttiin määräämään 124 kohteelle. Niistä 29 koski varmennustarkastusta ja 95 määräaikaistarkastusta. Edellisvuonna uusintatarkastuksia oli Tukesin mukaan hieman vähemmän.

Noin viidennes havaituista puutteista koski huomattavia käyttöönottotarkastuksen tekemiseen liittyviä puutteita. Saman verran oli asennusten dokumentaatiopuutteita. Reilusti yli puolet puutteista koski Tukesin mukaan huomattavia asennusvirheitä.

”Tilannetta parantaisi tehokkaampi huolto- ja kunnossapito-ohjelma ja sen huolellisempi noudattaminen. Varmennustarkastuksissakin tulos olisi parempi huolellisemmalla ja kattavammalla käyttöönottotarkastuksella. Sen koordinoinnissa tuntui olevan haastetta etenkin silloin, jos asennuskohteessa toimi useampi sähköurakoitsija”, Tukesin ylitarkastaja Timo Iholin toteaa.

Monet varmennustarkastuksissa havaitut puutteet olisikin hänen mukaansa estetty tarkemmalla työvaiheittaisella käyttöönottotarkastuksella. Järjestelmällisempi omavalvonta ja kunnossapito olisi puolestaan parantanut määräaikaistarkastusten saldoa.

Yli 9 000 tarkastusta vuodessa

Viime vuonna valtuutetut tarkastajat ja laitokset tekivät yhteensä 6 040 varmennustarkastusta ja 3 208 määräaikaistarkastusta. Tarkastusten määrät kokonaisuutena olivat samalla tasolla kuin edellisvuonna.

Uusintatarkastuksia jouduttiin määräämään 124 kohteelle. Niistä 29 koski varmennustarkastusta ja 95 määräaikaistarkastusta. Edellisvuonna uusintatarkastuksia oli hieman vähemmän.

Sähkölaitteistojen lakisääteisiä tarkastuksia tekee Suomessa tällä hetkellä 105 valtuutettua tarkastajaa ja kolme valtuutettua laitosta. Tukes tarkastaa vuosittain niiden vuosikertomukset ja tekee niistä yhteenvedon.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sähkölaitetarkastukset paljastivat asennuspuutteita – etenkin useamman urakoitsijan kohteissa koordinoitavaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat