Kokeile kuukausi maksutta

Uponor ylsi omiin ennätyslukuihinsa vuonna 2021

Uponor kykeni viime vuonna ennätykselliseen liikevoittoon, vaikka raaka-aineiden hintojen nousu kiusasi läpi vuoden.

Uponorin vuosi on ollut vahva.

Myös liikevaihto oli viime vuonna yhtiölle ennätyksellinen. Liikevaihtoa kertyi 1313,2 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua15,6 prosenttia edellisvuodesta. Koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto puolestaan kohosi 12,5 prosenttia 160,5 miljoonaan euroon. Vuoden viimeisellä neljänneksellä liikevoitto kuitenkin supistui hieman, vaikka liikevaihto kasvoi selvästi. Yhtiö selittää tätä kertaluontoisilla konsultointikustannuksilla.

”Teimme ennätystuloksen niin liikevaihdon kuin liikevoitonkin osalta erittäin epävakaassa markkinatilanteessa. Läpi vuoden raaka-aineiden hinnat nousivat ja pysyivät merkittävästi korkeammalla tasolla kuin vuonna 2020. Olemme tehneet ylimääräisiä hinnankorotuksia, mutta näiden korotusten vaikutusten ajoitus vaihtelee markkinoittain. Uskomme, että marginaalien palautuminen jatkuu vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla”, toimitusjohtaja Michael Rauterkus sanoo tiedotteessa.

Talotekniikka – Euroopan liikevaihto ja vertailukelpoinen liikevoitto vahvistuivat edelleen vuonna 2021. Divisioonan vahvaa tulosta kannatteli volyymien kasvu päämarkkinoilla, hinnankorotukset ja operational excellence -ohjelmasta syntyneet säästöt. Lisäksi divisioona sai puolalaisen Capricorn S.A.:n hankinnan päätökseen lokakuussa.

Talotekniikka – Pohjois-Amerikalla oli vahva vuosi: koko vuoden liikevoitto vuonna 2021 saavutti ennätykselliset 100 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Kysyntä säilyi hyvällä tasolla asuntorakentamisen segmentissä, ja liike- ja julkisen rakentamisen segmentti toipui odotettua nopeammin vuonna 2020 alkaneen koronapandemian aiheuttamasta alkushokista. Tämän seurauksena myyntivolyymit kasvoivat, mikä tuki kannattavuuden kehitystä vahvan operatiivisen suorituksen ja hinnankorotusten ohella.

Uponor Infran liikevaihto kasvoi, mutta liikevoittoon vaikuttivat raaka-aineiden korkeat hinnat, joiden vaikutusta ei saatu täysin kompensoitua. Positiivista on kuitenkin, että Uponor Infran myyntivolyymit ja -jakauma paranivat. Lisäksi operatiivisen suorituksen parantaminen Suomessa jatkui.

”Vuoden 2022 alussa kysyntä on säilynyt vakaana. Meillä on toimintasuunnitelmat valmiina, jotta voimme toimia erittäin epävakaassa toimintaympäristössä, jossa pandemia jatkuu, toimituksissa esiintyy viivästyksiä ja raaka-aineiden hinnat ovat korkealla. Lisäksi inflaatio on tasolla, jollaista ei ole koettu vuosikymmeniin”, Rauterkus sanoo.

Ilman valuuttakurssien vaikutusta Uponor odottaa liikevaihtonsa ja vertailukelpoisen liikevoittonsa nousevan tänä vuonna verrattuna vuoteen 2021. Yhtiö vielä täsmentää, että nousee viittaa vähintään 2,5 prosentin kasvuun.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uponor ylsi omiin ennätyslukuihinsa vuonna 2021”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat