Kokeile kuukausi maksutta

Betolar tutkii puhdistetun kuonan käyttöä betonissa – raaka-aine tulisi terästeollisuudesta

Vanadiinin raaka-aine on SSAB:n Raahen sekä Ruotsin Oxelösundin ja Luulajan tehtailla teräksen valmistuksessa syntyvä kuona.

Betolar on löytänyt jälleen uuden teollisuuden sivuvirran, joka sopii betonin raaka-aineeksi. Nyt katse on kiinnittynyt terästeollisuuden vanadiinista puhdistettuun kuonaan.
Kuuntele juttu

Teollisuuden sivuvirroista vähähiilisen betonin kehittänyt Betolar selvittää vanadiinista puhdistetun terästeollisuuden kuonan hyödyntämistä sementittömän betonin valmistuksessa. Yhtiön mukaan sillä voitaisiin korvata yli 10 prosenttia Suomessa käytetystä sementistä.

Betolar on allekirjoittanut aiesopimuksen kahden australialaisen yrityksen kanssa tutkimusyhteistyön aloittamisesta prosessin kehittämiseksi Poriin suunnitteilla olevassa laitoksessa. Sopimuskumppaneiksi tulevat RISAB ja Vanadium Recovery Project oy:n (VRP) ovat erikoistuneet vanadiinin talteenottoon.

Vanadiinin kysyntä kasvaa nopeasti, koska vanadiinielektrolyyttejä käytetään esimerkiksi sähköautojen litiumakuissa sekä tuuli- ja aurinkovoimaloiden akuissa. VRP ja RISAB suunnittelevat aloittavansa tänä vuonna Porissa maailman ensimmäinen hiilineutraalin vanadiinin talteenottolaitoksen toiminnan.

Kaavailtu laitos on toteutuessaan kansainvälisesti merkittävä vanadiinintuottaja. Sen arvioitu 9 000 tonnin vuosituotantomäärä vastaa noin viittä prosenttia koko maailman vanadiinituotannosta.

Porissa käytettävän vanadiinin raaka-aine on SSAB:n Raahen sekä Ruotsin Oxelösundin ja Luulajan tehtailla teräksen valmistuksessa syntyvä kuona. Kuona käsitellään VRP:n vanadiinin talteenottoprosessissa ja mikäli se osoittautuu toteuttamiskelpoiseksi, Betolar pyrkii saamaan yksinoikeuden kuonan hyödyntämiseen.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Betolar tutkii puhdistetun kuonan käyttöä betonissa – raaka-aine tulisi terästeollisuudesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat