Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistövälittäjät: Asuntomarkkinat rauhoittuivat elokuussa – keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudulla yli 5 000 euroa

Kiinteistövälitysalan keskusliiton tilastojen mukaan elokuu vähensi myyntimääriä, laski hintoja ja pidensi myyntiaikoja.

Vanhojen asuntojen myyntimäärät laskivat elokuussa jonkin verran ennätyksiä rikkoneen huippuvuoden 2021 elokuusta. Uusissa asunnoissa myyntimäärien lasku oli merkittävä.

Pitkällä viiden vuoden aikavälillä myyntimäärät kokonaisuudessaan lähestyivät vuoden 2018 tasoa.

Asuntojen myyntiaikojen lyheneminen taittui koko maassa. Myös hinnoissa oli laskua, mutta se oli maltillista. Loma-asunnoissa kauppa rauhoittui sekä edellisvuoteen että alkukesään verrattuna.

Vanhojen ja uusien asuntojen myyntimäärät kokonaisuutena lähestyivät vuoden 2018 tasoa. Vanhoja asuntoja myytiin elokuussa yhteensä 5 532 kappaletta ja uusia 427 kappaletta. Edellisen huippuvuoden 2021 elokuuhun verrattuna myyntimäärät vanhoissa ja uusissa asunnoissa laskivat -17,2 prosenttia.

Viiden vuoden aikavälillä tarkasteltuna myyntimäärät ovat kaikissa asuntotyypeissä alle keskiarvon, niin uusissa kuin vanhoissakin asunnoissa. Uusissa asunnoissa laskua on eniten, lähes -55 prosenttia alle viiden vuoden keskiarvon.

Vanhojen asuntojen myyntimäärät olivat -11,8 prosenttia alhaisemmat kuin vuosi sitten elokuussa. Vanhoja kerrostaloasuntoja myytiin elokuussa 2 796 kappaletta, omakotitaloja 1 406 kappaletta ja rivitaloja 1 330 kappaletta.

Uudistuotannon myyntimäärissä vuosi 2022 on huomattavasti alempana viiden vuoden keskiarvoa. Heinäkuussa uusien asuntojen myyntimäärät ovat aiemminkin yleensä notkahtaneet, mutta elpyneet sitten elokuussa. Nyt palautumista ei ole juurikaan tapahtunut hiljaisen heinäkuun jälkeen. Kuukausitasolla viime vuoden elokuuhun verrattuna laskua kerrostaloissa oli -56,9 prosenttia, rivitaloissa -43,6 ja omakotitaloissa -33,3 prosenttia.

Kuukausitasolla tarkasteltuna myyntimäärien trendi on kaikissa kohteissa noudattanut tammikuusta lähtien vuoden 2021 myyntimäärien kehitystä sekä 15 suurimmissa kaupungeissa että muualla Suomessa, tosin selvästi alemmalla tasolla. Tämä trendi jatkui edelleen elokuussa.

Asuntokaupan volyymi vanhoissa asunnoissa oli elokuussa -5,3 prosenttia alle viiden vuoden pitkäaikaisen keskiarvon, mutta tammi–elokuuta tarkastellessa se oli laskevasta trendistä huolimatta edelleen 3,1 prosenttia yli pitkäaikaisen keskiarvon. Poikkeuksena omakotitalojen myyntimäärät olivat tammi–elokuussa -1,9 prosenttia alle viiden vuoden keskiarvon.

Kuopiossa ja Lahdessa pientä kasvua

Kaupunkivertailussa vanhojen asuntojen elokuun myyntimäärät olivat hieman edellisvuotta korkeammat Kuopiossa (2,3 prosenttia) ja Lahdessa (1,2 ). Muissa kaupungeissa myyntimäärät jäivät -10–30 prosenttia alhaisemmalle tasolle vuoden takaisista huippulukemista (Vantaalla -10 ja Jyväskylässä -32,3).

Lahdessa ja Kuopiossa myytiin elokuussa myös viiden vuoden keskiarvoa enemmän asuntoja. Muissa kaupungeissa myyntimäärät olivat alle pitkän aikavälin jakson, Turussa jopa -24,1 prosenttia.

Tammi–elokuussa vanhojen asuntojen myyntivolyymi suurimmissa kaupungeissa oli laskevasta trendistä huolimatta yli viiden vuoden keskiarvon muualla paitsi Turussa (-5,8 ). Helsingissä vanhojen asuntojen myyntimäärät olivat lähes tasoissa (0,9 ) pitkän aikavälin keskiarvon kanssa.

Myyntiaikojen lyheneminen taittui koko maassa

Omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat pidentyivät heinäkuusta sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa. Pääkaupunkisedun omakotitaloissa myyntiaika elokuussa oli 81 päivää ja muualla Suomessa 88 päivää.

Kerrostalojen myyntiajoissa oli myös pidentymistä, pääkaupunkiseudulla myyntiaika oli 72 päivää, muualla Suomessa 90 päivää.

”Huomioitavaa on, että vaikka myyntiajat ovat hiukan pidentyneet niin myös niiden osalta ollaan edelleen erittäin hyvällä tasolla, kun verrataan yli viiden vuoden keskiarvoihin,” toteaa Salenius.

Hinnoissa keskimäärin maltillista laskua

Pääkaupunkiseudulla hintaindeksi vanhoissa kerrostaloasunnoissa oli elokuussa alle vuoden 2021 elokuun tason, ja kesäkuussa alkanut hintojen lasku loiveni. Muissa isoissa kaupungeissa hintaindeksi oli myös hieman alle viime vuoden elokuun, ja oli samalla tasolla kuin tammikuussa 2022.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräiset hinnat laskivat edelleen hieman (-0,7 prosenttia) ja olivat -2,5 prosenttia alle vuoden takaisesta tasosta ja -1,1 prosenttia alkuvuoden tasosta.

Keskimääräinen neliöhinta pk-seudulla oli 5 161 euroa. Oulussa heinäkuussa nähty vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen lasku korjaantui.

Elokuussa loma-asuntojen kauppa on rauhoittunut vuosien 2016–2017 tasolle. Mökkikauppojen keskihinta tammi–elokuussa on ollut 125 000 euroa.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistövälittäjät: Asuntomarkkinat rauhoittuivat elokuussa – keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudulla yli 5 000 euroa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat