Kokeile kuukausi maksutta

Kommentti: Rakentamista kiihdytettiin isolla velkavivulla, mutta nyt on laskun maksamisen aika

Velkavetoinen bisnes iskee nyt takaisin.

Asuntoaloituksiin ennustetaan jopa kolmanneksen pudotusta huippuvuoteen verrattuna. Kuva: Liisa Takala

Rakennusalan suhdanteiden osalta on poikkeuksellisen sumuinen tilanne. Lähikuukaudet jo näyttävät, toipuuko ala taas nopeasti vai onko nyt edessä kovempi kuuri.

Rakentamisesta on riittänyt viime aikoina tiuhaan tahtiin huonoja talousuutisia. Kokonaistilanteen hahmottaminen on ollut kuitenkin vaikeaa, sillä ala kohtasi laskun vahvasta tilanteesta. Yksittäiset huonot uutiset eivät välttämättä kerro koko totuutta.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kommentti: Rakentamista kiihdytettiin isolla velkavivulla, mutta nyt on laskun maksamisen aika”

  1. Ahneus näyttää olleen erityinen kantava voimavara.
    Mielestäni erityinen ongelma oli yhtiölainojen lyhennyksien verovähennysoikeus. Tämä on houkuttanut lukuisia henkilöitä sijoittamaan erittäin riskialttiisti vuokra-asuntoihin. Toivottavasti tämä riskisijoittaminen ei kaadu laajasti muiden samoista yhtiöistä asuntonsa ostaneiden kansalaisten maksettavaksi. Harva asunnonostaja on tajunnut asuntoyhtiölainan ongelmaa: asunto-osakeyhtiön osakkaiden yhteisvastuuta yhtiölainasta.
    Olisiko Rakennuslehden syytä selvittää hieman laajemmin, paljonko Suomessa on sellaisia uusia asuntoyhtiöitä, joissa yksittäisten asuntosijoittajien omistusosuus ylittää kymmenyksen asuntoyhtiön osakekannasta? Mielestäni tällaiset yhtiöt ovat riskikeskittymiä kaikkien ao. yhtiön osakkaiden kannalta. Mikäli yhtiölainat jäävät muiden osakkaiden vastuulle, kun merkittävä osakkeenomistaja tulee maksukyvyttömäksi, saattaa seurata ketjureaktio koko yhtiön osalle. Sitä seuraavat muut yhtiöt vakuusarvojen romahtamisen vuoksi.
    Tämä olisi kotikutoinen koko rahoitusjärjestelmän ongelma.
    Toivon todellakin olevani turhan pessimistinen tämän riskin suhteen.

Viimeisimmät näkökulmat