Kokeile kuukausi maksutta

Koronan torjumiseen kehiteltyjä taloteknisiäkin menetelmiä käytetään nyt lintuinfluenssatutkimuksessa

Korona-pandemia herätti tutkijat ja ja talotekniikan asiantuntijat tekemään poikkitieteellistä yhteistyötä esimerkiksi E3-hankkeessa ja etsimään teknisiä ratkaisuja tulevaisuuteen. Nyt innovaatioita käytetään lintuinfluenssatutkimuksessa.

Vuonna 2008 lintuinfluenssan leviämistä torjuttiin rokotteen avulla. Tutkimushoitaja Arja Kuohuva määrittää tarkan rokoteannoksen. Kuva: Heikki Tyynysniemi

Korona törmäytti insinöörit ja lääkärin uudella tavalla yhteen. Monitieteinen ja tutkimuspohjaisia ratkaisuja virusten leviämisen estämiseksi etsivässä E3-hankkeessa käynnistettiin erilaisia pilottiprojekteja esimerkiksi toimistojen sisäilman turvallisuuteen ja virustestaamiseen liittyen. Toinen terveysturvallisuuteen liittyvä näkökulma liittyi laadukkaisiin pikatesteihin ja niiden aikaansaamiseen. Nyt tuloksia käytetään lintuinfluenssatutkimuksessa.

Tällä hetkellä seurataan esimerkiksi tiukasti, miten H5N1-viruksen genomi muuntuu ja miten se vaikuttaa viruksen leviämisreitteihin. Tämä on onneksi juurisyy sille, miksi E3-hanke on alun perin käynnistynyt ja mitä hankkeessa on viimeisten vajaan kahden vuoden aikana tutkittu: pandemioihin varautumista sekä niiden torjumista.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Koronan torjumiseen kehiteltyjä taloteknisiäkin menetelmiä käytetään nyt lintuinfluenssatutkimuksessa”

Viimeisimmät näkökulmat