Kokeile kuukausi maksutta

Koronatartunnan estäminen rakennuksissa pitää ottaa todesta – toimivan ilmanvaihdon todentaminen unohtuu melkein kaikkialla

Korona muutti sisäilmatutkimuksen suuntaa. Se nosti turvallisuuden keskiöön ja lisäsi painetta ilmanvaihdon toimivuuden todentamiseen.

Poistumisteiden mitoitukset herättävät keskustelua. Kuvituskuva kauppakeskus Triplasta Helsingin Pasilasta. Kuva: Aleksi Jalava

Koronapandemia on myllertänyt sisäilmatutkimusta. Tieteen ajattelutapa, paradigma, on muuttunut. Ennen tutkimusten lähtökohtana oli rakennuksen rooli ihmisen oireilussa. Nyt tutkitaan miten ihmiset tartuttavat toisiaan sisätiloissa ja miten sitä voidaan parhaiten estää.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Kokeile nyt 1 kk veloituksetta!

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 3/6/12 kk.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Koronatartunnan estäminen rakennuksissa pitää ottaa todesta – toimivan ilmanvaihdon todentaminen unohtuu melkein kaikkialla”

  1. Kirjoitin ilmanvaihdon merkityksestä koronan leviämiseen varmaan ainakin Suomessa ensimmäisenä maaliskuussa 2020. Se perustui LVI-professori Risto Kososen haastatteluun ja hänen tietoihinsa tanskalaisista tutkimuksista. Muistan, että sain Senaatin johdosta vihaisen viestin, että levitän väärää tietoa, kun väitän koronan leviävän ilmateitse. Minua valistettiin, että virallinen tieto on, että se ei leviä ilmateitse.

    En laittanut oikaisua.

    Nyt kun omikron leviää kulovalkean tavoin, kukaan ei tuota uutista enää kiistä.

    https://www.rakennuslehti.fi/2020/03/ilmanvaihto-voi-levittaa-koronaa-tai-torjua-sen-leviamista/

Viimeisimmät näkökulmat