Kokeile kuukausi maksutta

Jukka Hienonen: Tontit ja rakentamismääräykset nostavat asuntojen hintoja

SRV:n toimitusjohtaja Jukka Hienonen ei niele väitteitä, joiden mukaan rakentajat olisivat syypäitä kalliisiin asuntoihin Suomessa. Asuntojen hintarakenteesta vain osa muodostuu rakennuskustannuksista tai työvoiman saatavuudesta. Etenkin pääkaupunkiseudulla hintoja nostavat Hienosen mukaan tonttien hinnat sekä rakentamismääräykset.

SRV:n toimitusjohtaja Jukka Hienonen ei niele väitteitä, joiden mukaan rakentajat olisivat syypäitä kalliisiin asuntoihin Suomessa. Asuntojen hintarakenteesta vain osa muodostuu rakennuskustannuksista tai työvoiman saatavuudesta. Etenkin pääkaupunkiseudulla hintoja nostavat Hienosen mukaan tonttien hinnat sekä rakentamismääräykset.

image

”Suurin yksittäinen asuntojen hintaan vaikuttava tekijä on tontin hinta”, Hienonen toteaa. SRV:n mukaan tontti/rakennusoikeus on viime vuosina kaikkein eniten noussut asuntojen hintakomponentti ja Helsingissä rakennusoikeuden hinta saattaa olla jopa 2 000 euroa neliöltä. Kuntien omistamien tonttien tarjouskilpailut sekä yleistyneet arkkitehtikilpailut nostavat hintatasoa edelleen. Lisäksi asuntojen varustetaso on noussut.

Asuntojen hintoja nostavat myös jatkuvasti tiukkenevat rakennusmääräykset, asunnon keskineliömääräykset Helsingissä, rakenteellinen autopaikoitus sekä asunnon esteettömyys- ja väestönsuojavaatimukset.

Hienosen mukaan merkittävä osa Suomen asuntovarallisuudesta sijaitsee myös väärissä paikoissa. Asuntoja on tyhjillään muuttotappioalueilla, niiden tuottopotentiaali ei kata edes ylläpitokuluja. Kasvukeskuksissa puolestaan on pulaa asunnoista. Rakentamiskelpoisesta maasta on ylikysyntää, jonka johdosta maan hintataso nousee.

Ratkaisuna Hienonen näkee tiheämmän kaupunkirakenteen. Asuntoja tulee rakentaa halutuille paikoille. Tätä hidastaa se, että kulkuyhteyksien kehitys on jäänyt jälkeen ja korkeuden rajoittaminen kaupunkikuvallisista syistä.

Avuksi asunto-ongelmiin ehdotetaan usein vuokra-asuntoja. Hienosen mukaan rakentajien olemassaolon tarkoitus ei kuitenkaan ole omistaa kiinteistöjä, vaan rakentaa niitä. Asuntojen vuokrauksesta pitäisi tehdä houkutteleva sijoituskohde niille, joiden strategiaan omistaminen kuuluu. Jos muut omaisuuslajit tarjoavat paremman tuotto/riski-suhteen, pääomat hakeutuvat sinne, sanoo Hienonen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jukka Hienonen: Tontit ja rakentamismääräykset nostavat asuntojen hintoja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat