Kokeile kuukausi maksutta

RT ja Vuokranantajat esittävät keinot asuntorakentamisen kustannusten leikkaamiseksi

Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT vaativat rakentamismääräysten keventämistä ja tonttitarjonnan lisäämistä asuntokustannusten hillitsemiseksi. Järjestöjen mukaan rakentamismääräysten muutokset ovat kasvattaneet asuntotuotannon kustannuksia etenkin pääkaupunkiseudulla kymmenen vuoden aikana. Suomen suurimmissa kaupungeissa tonttien saatavuus ja hintakehitys vaikuttavat asuntojen hintoihin kuitenkin vielä enemmän kuin rakentamiskustannusten kehitys.

Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT vaativat rakentamismääräysten keventämistä ja tonttitarjonnan lisäämistä asuntokustannusten hillitsemiseksi. Järjestöjen mukaan rakentamismääräysten muutokset ovat kasvattaneet asuntotuotannon kustannuksia etenkin pääkaupunkiseudulla kymmenen vuoden aikana. Suomen suurimmissa kaupungeissa tonttien saatavuus ja hintakehitys vaikuttavat asuntojen hintoihin kuitenkin vielä enemmän kuin rakentamiskustannusten kehitys.

image

”Kasvukeskusten tulee kaavoittaa rakentamiskelpoista ja sijainniltaan edullista tonttimaata huomattavasti nykyistä enemmän. Puute sopivista tonteista on ollut koko 2000-luvun suurin yksittäinen omistusasuntotuotantoa jarruttava tekijä”, RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo.

Pipatin mukaan Helsingin seudun ympäristöpalvelujen tuore rakennusmaavarantoja koskeva laskelma osoittaa myös perättömäksi epäilyn, että rakennusliikkeet itse panttaisivat rakentamattomia tontteja arvonnousun toivossa. Rakennusliikkeiden osuus alueella olevasta rakennusoikeudesta on suhteellisen pieni, ja valtaosa rakennusoikeudesta on yksityisten ihmisten ja kuntien omistuksessa.

Voimakas sääntely nostaa hintoja

Lisäpainetta asuntotuotannon kustannuksiin luo lähivuosina energiatehokkuusvaatimusten kiristyminen entisestään. Rakennusteollisuuden ja Vuokranantajien mielestä nyt olisikin korkea aika tarkastella rakentamismääräyksiä kriittisesti ja lieventää sääntelyä tietyiltä osin.

Esimerkiksi väestönsuoja- ja esteettömyysvaatimukset nousivat esiin turhia kustannuksia aiheuttavina tekijöinä jo ympäristöministeriön niin sanotuissa Normitalkoissa vuonna 2009. Myös Kilpailuviraston tämän vuoden tammikuussa julkaisemassa selvityksessä ”Viisas sääntely – toimivat markkinat” kiinnitetään huomiota rakennusalan liialliseen ja epätarkoituksenmukaiseen sääntelyyn.

”Normitalkoissa selvitettiin normeihin liittyviä ongelmia, mutta ne jätettiin korjaamatta. Määräyksiä pitää jatkossa yksinkertaistaa ja karsia. Myös Helsingin alueen 75 neliön keskipinta-alavaatimuksesta tulee viimein luopua”, Vuokranantajien puheenjohtaja Antti Arjanne toteaa.

”Kaikki järkevät toimenpiteet kustannusten karsimiseksi on tehtävä. Pommisuojat nostavat asuntojen hintaa turhaan, samoin inva-kylpyhuoneet hissittömien talojen ylemmissä kerroksissa. Vain Suomella on EU:ssa varaa näihin kahteen säännökseen toteutetussa laajuudessa”, Arjanne jatkaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “RT ja Vuokranantajat esittävät keinot asuntorakentamisen kustannusten leikkaamiseksi”

  1. Otsikko oli väärä: ei Rakennusteollisuus ja Vuokranantajat esittäneet yhtään keinoa, jolla NE aikoisivat alentaa asuntorakentamisen kustannuksia, hintoja ja vuokria.

  2. Marginaalikustannuksia?
    Kyllähän tämä ”pyhä kolminaisuus” maa, viranomaismääräykset ja suhdannetilanne ovat ne kolme tärkeintä päävaikutinta uudisasuntojen kalleuteen pks:llä.
    1. Maanhinnan kolminkertaistumiseen on viimeisen 10 vuoden aikana suurin syyllinen ”metropolihuumassa” kiemurteleva Helsinki. 1/3 asuntojen hinnasta koostuu tontista.
    2. Rakentamismääräyskokoelman jatkuva kiristäminen valtion taholta sekä etenkin kuntien, Helsingin myötäjuoksijioina, jatkuva kilpailu ”kuka keksii kalliimpia kaavamääräyksiä” on se toiseksi eniten asumisen kalleutta nostava tekijä ja siinä ohessa Helsingin myötä rakennusvalvontaviraston mm. keksimät keinotekoiset yhteistilaohjeet (määräykset). Mutta kaikkien kallein yksittäinen tekijä on autopaikoituksen suhteeton vaikutus (toinen toistaan kalliimmat autopaikoitusmääräykset ohjaavat muuta suunnittelua). 1/3 asuntojen hinnasta koostuu rakentamisesta.
    3. Sosiaalisessa markkinataloudessa eläessämme valitettavasti varsinkin asuntokysyntäsuhdanteet vaihtevat voimakkaasti. Vaikkakin se ”rosvogrynderin” kate on yleensä vain minimikate, jotta hankkeiden aloituslupaehdot täyttyvät. Täytyy muistaa, että Helsingissä grynderikate+ alv on vain 1/3 tuotteen hinnasta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat