Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistö-Tapiola: Uusien asuntojen hinnat kohtuuttoman korkeita keskituloiselle

Kiinteistö-Tapiolan toimitusjohtaja Vesa Immosen mukaan uusien omistusasuntojen hinnat ovat jo kohtuuttoman korkeita keskituloiselle kuluttajalle. Hän ei kuitenkaan laita uusien asuntojen kovia hintoja rakentajien piikkiin, sillä hänen mukaansa hinnat heijastavat rakennuskustannusten voimakasta nousua. Myös kaavoitus ja erilaiset määräykset nostavat hintoja.

Kiinteistö-Tapiolan toimitusjohtaja Vesa Immosen mukaan uusien omistusasuntojen hinnat ovat jo kohtuuttoman korkeita keskituloiselle kuluttajalle. Hän ei kuitenkaan laita uusien asuntojen kovia hintoja rakentajien piikkiin, sillä hänen mukaansa hinnat heijastavat rakennuskustannusten voimakasta nousua. Myös kaavoitus ja erilaiset määräykset nostavat hintoja.

image

”Uusien omistusasuntojen hinnat tuntuvat kohtuuttoman korkeilta monen keskituloisen ansiotyössä käyvän kuluttajan näkökulmasta. Ellei varallisuutta ole kertynyt esimerkiksi perinnön kautta, jää uuden omistusasunnon hankinta usein monelle kotitaloudelle pelkäksi haaveeksi”, Immonen sanoo Tapiolan tuoreen Arjen katsauksen asuntomarkkinoita koskevassa osiossa.

Kiinteistö-Tapiolan mukaan vapaarahoitteinen asuntotuotanto on rakennusliikkeille tuottoisaa liiketoimintaa, kun asuntomarkkinat toimivat hyvin. Vaikka uusien omistusasuntojen hinnat ovat jatkuvasti nousseet, rakennusliikkeiden vapaarahoitteisen asuntotuotannon katteet eivät ole kuluneen vuoden aikana juurikaan kohonneet, sillä rakennuskustannukset ovat nousseet voimakkaasti. Kustannusten nousu heijastuu suoraan asuntojen hintoihin.

Erityisen kallista vapaarahoitteinen omistusasuntotuotanto on tällä hetkellä toimijoille, joilla ei ole omaa rakennusorganisaatiota. Kun rakennusliikkeillä on runsaasti omaa tuotantoa, urakkatarjousten saaminen voi olla muiden rakennuttajien näkökulmasta vaikeaa ja saadut tarjoukset ovat kalliita.

Uusien omistusasuntojen erittäin kalliilta tuntuviin myyntihintoihin vaikuttavat osaltaan myös kaavoitus ja mahdollinen kaupungin asettama määräys asuntojen keskikoosta, joka on usein paljon suurempi kuin asuntokysynnän osoittama keskipinta-ala olisi.

”Esimerkiksi Helsingissä nykyisten rakentamismääräysten mukaisen uuden asuinkerrostalon rakennuttaminen voi tämänhetkisessä markkinatilanteessa maksaa tontin ja autopaikkojen kustannukset mukaan lukien helposti jopa yli 5 000 euroa huoneistoneliömetriä kohden. Jotta rakennuttajat saisivat hankkeet kannattaviksi, asuntojen myyntihinnat muodostuvat korkeiksi”, Immonen toteaa.

Vaikka asuntohintoja vertaillaan usein neliömetrihintojen kautta, monelle asunnonostajalle ratkaisevaa on kuitenkin asunnon kokonaishinta. Pankin antama lainalupaus kohdistuu aina asunnon kokonaishintaan, ei neliömetrihintaan. Kuluttajien ostovoimassa voi jo tulla hintakatto vastaan.

Kiinteistö-Tapiola arvioi, että mahdollinen taantuma ja asuntotuotannon tyrehtyminen voivat laskea urakkahintoja ja osaltaan vaikuttaa alentavasti uusien asuntojen hintoihin. Todennäköisesti asuntotuotannon kustannukset eivät kuitenkaan merkittävästi laske johtuen muun muassa uusien energiamääräysten aiheuttamista rakentamisen vaatimuksista. Näin uusien omistusasuntojen hintojen voi odottaa jatkossakin pysyvän monien kotitalouksien näkökulmasta korkealla tasolla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Kiinteistö-Tapiola: Uusien asuntojen hinnat kohtuuttoman korkeita keskituloiselle”

  1. On se kummallista että kerrostalon neliöhinta huitelee 5000€:ssa ja okt:n teettää alle 2000€:lla neliöltä.

    itse teetätin okt:n 2009 850€/m2 pääkaupunkiseudulle…….120m2 talon hinnaksi tuli 116.000€…..

    ????

    1. Ammattikoululaisillako teetätit?

      1. perustukset+talopaketit samalta rakennusliikkeeltä
        sähkötyöt sähköliike.
        kaivuutyöt ja maanvaihdot paikallinen kaivinkoneyrittäjä.
        kuitit kaikesta muusta paitsi lvi töistä koska tein ne itse johtuen alan valinnasta…..

        keittiön,saunan ja suihkutilan tein itse, kaikki ulkopuoliset työt teki rakennusliike terasseja myöten.
        räystäskourut tilasin vesivekiltä.

        1. Aika vaikeaa uskoa.
          Meillä pelkästään pienen Helsinkiläisen rivitaloasunnon pihan remontti, missä ei todellakaan mitään erikoisuuksia tehty, maksoi lähes 10.000 euroa. Terassilaudoitus, kiveys ja nurmikko perustuksineen. Tarjouspyyntöjä lähti toistakymmentä ja tarjouksia saatiin neljä. Kaksi olisi ollut pimeänä samaa hintaluokkaa. Idiootteja oltiin, kun teetettiin tolla rahalla, mutta ei ollut mahdollisuutta tee-se-itse-menetelmällä.

          Näköjään pitää olla alla, jotta saa tutut tekemään puoli-ilmaiseksi.

          1. rakennusliike oli aivan tuntematon minulle ennen projektia.
            sähköliike oli puolituttu, eli tavattu silloin tällöin onnisen kahvipöydässä.
            kaivuuliike oli täysin tuntematon ja bongasin tämän naapurini tontilta…

            kaikki veloittivat ihan normitunnit ja taksat.
            rakennusliike 42€/alv0
            sähköliike 38€/alv0
            kaivinkone 44€/alv0
            maanajo 52€/alv0
            maat n.5-8€/tonni.

            talopaketit maksoivat 46t€ (rungot ulkoapäin valmiit ja pohjamaalatut, ikkunoineen ovineen, sisällä kipsilevypinta, käsittelemätön.)
            kaivuutöihin meni n.25t€
            sähkötyöt n.6000€
            n. 20t€ rakennusliikkeen lisätöitä, pohjien muurausta, väliseinät ja terassit)….
            loput materiaaleja jotka hankin itse pienen kilpailutuksen kautta ja omaa työtä tietty keittiö,sauna ja lvi tekniikka ja sisäkattokin muuten.

            on sitä moni ihmetellyt….saa ihmetelläkin….itse en pidä ihmeenä sillä tuo on järkikustannus m2 kohden.

            eihän talo ole suuri, se pitää muistaa eikä siinä ole yhtään väkkärää…eli kantti*kantti talo ja talli.

            molemmissa rakennuksissa on omat lämmitykset (sähkökattilat tehovatti ja EVL13) vesikiertoisin lattialämmityksin ja ilmalämpöpumppuineen.
            perus sähköineen ja ilmanvaihtoineen (lto).
            vesi tulee ja menee porakavosta imeytykseen ja lokapalloon.
            .

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat