Kokeile kuukausi maksutta

Vuokraturva: Asuntojen hinnat voivat pudota jopa viidenneksen vuodessa

Asuntosijoittamiseen erikoistunut Vuokraturva Oy varoittaa, että asuntojen hinnat voivat pudota Suomessa suhteellisen nopeasti jopa viidenneksellä. Vuokraturvan arvion mukaan on 50 prosentin todennäköisyys sille, että asuntojen hinnat putoavat 10-20 prosenttia seuraavan vuoden aikana.

Asuntosijoittamiseen erikoistunut Vuokraturva Oy varoittaa, että asuntojen hinnat voivat pudota Suomessa suhteellisen nopeasti jopa viidenneksellä. Vuokraturvan arvion mukaan on 50 prosentin todennäköisyys sille, että asuntojen hinnat putoavat 10-20 prosenttia seuraavan vuoden aikana.

image

Vuokraturvan mukaan vaihtoehtoinen skenaario 40 prosentin todennäköisyydellä on se, että korkojen poikkeuksellisen matala taso pystyy ehkäisemään asuntojen hintojen tuntuvaa laskua ja hinnat laskevat maltillisemmin tai säilyvät nykytasolla.

Sen sijaan asuntojen hintojen nousu ei Vuokraturvan mielestä vaikuta todennäköiseltä seuraavan vuoden aikana. Ainoastaan inflaation karkaaminen on tekijä, joka voisi johtaa asuntojen nimellishintojen selvään nousuun. Tämän skenaarion todennäköisyys on Vuokraturvan arvion mukaan 10 prosenttia. Asuntojen reaalihinnat eivät välttämättä nousisi silloinkaan.

Suurin uhka asuntojen hinnoille on Vuokraturvan näkemyksen mukaan luottolama, joka voisi toteutuessaan johtaa hetkelliseen asuntojen hintojen romahtamiseen. Luottolaman todennäköisyys on kuitenkin edelleen pieni.

Toteutuvasta skenaariosta riippumatta asuntojen hintojen kehityksessä on joka tapauksessa suuria alueellisia eroja.

Vuokraturva perustelee arviotaan asuntojen hintojen kehityksestä seuraavilla tekijöillä:

  1. Lyhyisiin markkinakorkoihin sidottujen asuntolainojen poikkeuksen alhainen korkotaso on vaikuttanut Suomessa asuntojen hintoja voimakkaasti ja hyvin nopeasti nostaen tammikuusta 2009 alkaen. Asuntomarkkinoilla on helppo nähdä kuplan merkkejä. Yksi signaali hintatason lakipisteen saavuttamisesta on, että asuntokauppa on hiljentynyt, vaikka korot ovat historiallisesti erittäin matalat ja jälleen laskusuunnassa. Tämä viittaisi siihen, että asuntojen hinnat ovat saavuttaneet kriittisen pisteen, jonka ylittämiseen matala korkotasokaan ei enää talousnäkymien muuten sakatessa yksin riitä.
  2. Kuluttajien luottamus talouteen romahti elokuussa. Tilastokeskuksen laskema kuluttajien luottamusindikaattori syöksyi elokuussa lukemaan 5,1, kun se oli vielä heinäkuussa 11,3. Asuntojen hintataso ei perustu ensisijaisesti rationaalisiin tekijöihin, vaan tärkein yksittäinen tekijä on kuluttajien luottamus talouteen, sekä omaan talouteen että yleiseen taloudelliseen kehitykseen kokonaisuutena. Luottamuksen jyrkkä lasku ei lupaa hyvää asuntokaupalle.
  3. Korot ovat edelleen hyvin matalat, millä on erittäin vahva asuntojen hintoja tukeva vaikutus. Jos 12 kuukauden euribor nousisi 6 prosenttiin, jolloin asuntolainojen korot olisivat yhä alle viimeisen 30 vuoden keskimääräisen tason, asuntojen hinnat lähtisivät välittömästi hallitsemattomaan syöksyyn. Vuoden euribor on kuitenkin kahden prosentin tuntumassa, ja korkokustannusten kurissa pysyminen voi jopa ehkäistä asuntojen hintojen laskun seuraavan vuoden aikana.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Vuokraturva: Asuntojen hinnat voivat pudota jopa viidenneksen vuodessa”

  1. Älytön otsikointi. Ei ole mitenkään mahdollista, että uustuotannossa asuntojen hinnat laskisivat väitetyllä tavalla, päinvastoin. Uudet normit, nousevat energiaverot jne nostavat selkeästi uusien asuntojen rakentamisen hintaa. Jos tarkoituksena oli väittää, että joissakin vanhoissa asunnoissa hintakehitys ehkä on väitetyn mukaista, otsikoinnin tulee olla sen mukaista.

  2. ”Jos 12 kuukauden euribor nousisi 6 prosenttiin, jolloin asuntolainojen korot olisivat yhä alle viimeisen 30 vuoden keskimääräisen tason,”

    Euribor ja Helibor korkojen vertaaminen ei ole mielekästä. Etenkään markka-aikaan valtion määrittämän korkotason ja euro-ajan vapaasti markkinoilla määräytyvän korkotason vertaaminen on sama kuin kertoisi omenoita päärynöillä.

    6% korkotaso on euribor-korkojen historiassa keskitason yläpuolella.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat