Kokeile kuukausi maksutta

Hypo: Asuntomarkkinat heikkenevät jatkuvasti

Asuntoluottolaitos Hypon tuoreen markkinakatsauksen mukaan asuntojen hintakehityksen lakipiste osui viime kesäkuuhun, jonka jälkeen asuntomarkkinat ovat heikentyneet päivä päivältä syksyä kohti mentäessä. Heikentymisen taustalla on valtiovelkakriisi, jonka pitkittyminen on kääntänyt talousnäkymät jyrkästi laskuun. Samalla kuluttajien luottamus on painunut pohjamutiin, lähes vuoden 2008 tasolle. Silti asuntomarkkinat toimivat vielä kohtuullisen hyvin.

Asuntoluottolaitos Hypon tuoreen markkinakatsauksen mukaan asuntojen hintakehityksen lakipiste osui viime kesäkuuhun, jonka jälkeen asuntomarkkinat ovat heikentyneet päivä päivältä syksyä kohti mentäessä. Heikentymisen taustalla on valtiovelkakriisi, jonka pitkittyminen on kääntänyt talousnäkymät jyrkästi laskuun. Samalla kuluttajien luottamus on painunut pohjamutiin, lähes vuoden 2008 tasolle. Silti asuntomarkkinat toimivat vielä kohtuullisen hyvin.

image

Näkymien heikennyttyä Hypo on alentanut asuntomarkkinoille antamaansa arvosanaa +14,5 prosenttiin, kun edellisessä katsauksessa lukema oli +24,5 prosenttia. Lukema ei kuitenkaan vielä ole erityisen huono, sillä Hypon asuntomarkkina-analyysissä minimilukema on -100 prosenttia, joka kuvaisi markkinoiden täydellistä lamaantumista. Vastaavasti maksimipisteet ylikuumentuneille markkinoille olisivat +100 prosenttia.

Uudisrakentaminen vielä vauhdissa

Positiivista asuntomarkkinoiden kannalta on, että uudisrakentaminen on vielä hyvässä vauhdissa. Loppuvuotta kohti ja ensi vuoden alkupuolella valmistuu varsin paljon uusia kohteita. Niistä pääosa on myyty jo rakennusaikana.

Hypon mukaan rakennuttajat kuitenkin empivät jo uudiskohteiden aloituksia ja edellyttävät ennakkomarkkinoissa korkeita varausasteita. Pelkona on aloituksien lykkääntyminen, jota vielä ei ole kuitenkaan onneksi nähty. Asuntoaloitusten lykkäämisestä aiheutuisi ongelmia tulevaisuuden asuntokehitykselle pääkaupunkiseudulla, jossa muutenkin tuotantomäärät ovat olleet liian pieniä.

Asuntojen hintataso edelleen korkea

Vaikka asuntojen hintojen lakipiste nähtiin jo kesäkuussa ja sen jälkeen hinnat ovat jo hieman laskeneet, ovat hinnat Hypon mukaan edelleen varsin korkeita. Etenkin pääkaupunkiseudulla asuntojen hintataso on saavuttanut katon ostajien ostovoimaan nähden.

Vuoden 2008 kriisissä asuntojen hinnat laskivat kohteesta ja paikasta riippuen 5-10 prosenttia. Hypon mielestä samanlainen kehitys on nyt täysin mahdollista, vaikkakin asuntoluotottaja pitää sellaista hintamuutosta vielä niin pienenä, ettei sillä ole kovinkaan suurta vaikutusta asuntomarkkinoihin.

Taustaa Hypon analyysistä

Hypon asuntomarkkina-analyysin keskeiset muuttujat ovat kysyntä-/tarjontatilanne, korkotaso ja asuntojen hintataso. Näiden lisäksi Hypo arvioi myös muita markkinoihin vaikuttavia muutostekijöitä, kuten työttömyyttä, verotusta, laina-aikoja, rahoituksen saatavuutta, vakuusarvostusta, tukijärjestelmiä sekä kuluttajien odotuksia/käyttäytymistä.

Analyysi perustuu Hypon asuntomarkkina-asiantuntijoiden näkemykseen. Asuntomarkkina-analyysi julkaistaan neljästi vuodessa. Ensimmäisen analyysinsä Hypo julkaisi kesäkuussa 2002.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hypo: Asuntomarkkinat heikkenevät jatkuvasti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat