Kokeile kuukausi maksutta

Asuntojen hinnat jatkoivat nousuaan toisella neljänneksellä

Sekä vanhojen että uusien asuntojen hinnat nousivat kuluvan vuoden toisella neljänneksellä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat huhti-kesäkuussa 2011 koko maassa 1,1 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Uusien kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat kipusivat koko maassa 3,1 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Kiinteistönvälittäjät puolestaan kertovat asuntokauppojen määrän kasvaneen ensimmäisellä vuosipuoliskolla hieman viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Sekä vanhojen että uusien asuntojen hinnat nousivat kuluvan vuoden toisella neljänneksellä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat huhti-kesäkuussa 2011 koko maassa 1,1 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Uusien kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat kipusivat koko maassa 3,1 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Kiinteistönvälittäjät puolestaan kertovat asuntokauppojen määrän kasvaneen ensimmäisellä vuosipuoliskolla hieman viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

image

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat huhti-kesäkuussa 2011 pääkaupunkiseudulla 1,7 prosenttia ja muualla maassa 0,6 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat koko maassa 3,2 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla nousua oli 3,7 prosenttia ja muualla maassa 2,7 prosenttia.

Vuoden 2011 toisella neljänneksellä vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli koko maassa 2 195 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 388 euroa ja muualla maassa 1 657 euroa.

Uusien kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat huhti-kesäkuussa 2011 koko maassa 3,1 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla nousua kertyi vuosineljänneksen aikana 0,7 prosenttia ja muualla Suomessa 4,5 prosenttia. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna uusien asuntojen hinnat nousivat koko maassa 8,0 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 7,7 prosenttia ja muualla Suomessa 8,2 prosenttia.

Uusien asuntojen keskineliöhinta oli vuoden 2011 toisella neljänneksellä koko maassa 3 225 euroa, pääkaupunkiseudulla 4 475 euroa ja muualla maassa 2 775 euroa.

Tilastokeskuksen laatima vanhojen asuntojen hintatilasto perustuu verohallinnon aineistoon. Ennakkotiedot sisältävät noin kaksi kolmasosaa vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kaupoista. Uusien asuntojen hintatiedot puolestaan perustuvat suurimpien rakennuttajien ja kiinteistönvälittäjien kauppahintatietoihin.

Kauppojen määrä kasvoi

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (Kvkl) mukaan tammi-kesäkuussa 2011 vaihtoi kiinteistönvälittäjien kautta omistajaa yli 32 150 käytettyä kerros-, rivi- tai omakotitaloasuntoa. Lukumäärä ylittää viime vuoden vastaavan ajan kauppamäärän noin 200 asunnolla. Toisaalta kauppamäärä jää selvästi vuosien 2007 ja 2008 ensimmäisen vuosipuoliskon lukemista.

Kvkl:n kauppatilastoa ylläpitää Logica Oy. Tilastoon kirjautuu yli 90 prosenttia kiinteistönvälittäjien välittämistä kaupoista Suomessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntojen hinnat jatkoivat nousuaan toisella neljänneksellä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat