Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistönvälittäjien optimismi hiipunut keväästä

Kiinteistömaailman tuore kiinteistönvälittäjäbarometri ennakoi talouden synkistyvän tunnelman vaikuttavan asuntokaupan vireeseen seuraavan puolen vuoden aikana. Kuluttajien käyttäytymistä leimaa varovaisuus, kauppamäärien odotetaan vähenevän ja myyntiaikojen pitenevän. Myöskään asuntojen hintakehityksen suhteen välittäjät eivät ole enää niin optimistisia kuin vielä keväällä.

Kiinteistömaailman tuore kiinteistönvälittäjäbarometri ennakoi talouden synkistyvän tunnelman vaikuttavan asuntokaupan vireeseen seuraavan puolen vuoden aikana. Kuluttajien käyttäytymistä leimaa varovaisuus, kauppamäärien odotetaan vähenevän ja myyntiaikojen pitenevän. Myöskään asuntojen hintakehityksen suhteen välittäjät eivät ole enää niin optimistisia kuin vielä keväällä.

image

Vielä keväällä puolet barometriin vastanneista välittäjistä uskoi asuntohintojen lievään nousuun seuraavan kuuden kuukauden aikana. Nyt lokakuussa tehtyyn barometriin vastanneista välittäjistä joka toinen arvioi hintojen pysyttelevän ennallaan ja 39 prosenttia uskoo hintojen laskevan vähän eli alle kolme prosenttia. Alueellisesti suurimmat laskuodotukset ovat Pohjois-Suomessa, jossa 57 prosenttia välittäjistä uskoo hintojen joustavan alaspäin.

Asuntotyyppien mukaan tarkasteltuna pienten kerrostaloasuntojen uskotaan säilyttävän parhaiten hintansa. Kaksi kolmesta vastaajasta arvioi pienasuntojen hintojen säilyvän nykytasolla ja lievään nousuun uskoo joka viides vastaaja. Sen sijaan omakotitalojen hintoihin lievää laskua povaa 46 prosenttia välittäjistä ja yli kolmen prosentin laskuun uskoo joka neljäs.

Myyntiajat pitenevät

Käytetyn kerrostalohuoneiston myyntiaika oli vuoden 2011 kolmannella neljänneksellä keskimäärin 65 päivää, kun se vuosi sitten samalla ajanjaksolla oli 62 päivää. Myyntiaikojen ennakoidaan edelleen venyvän seuraavalla puolivuotiskaudella. Välittäjistä lähes puolet arvioi myyntiaikojen pitenevän alle viikolla, kolmannes uskoo tätä suurempaan pitenemiseen. Eniten myyntiaikojen venymistä ennakoivat helsinkiläiset ja pohjoissuomalaiset välittäjät. Vastausten perusteella myyntiajat kasvavat eniten omakotitalojen osalta.

Liki puolet vastaajista uskoo kauppamäärien pysyvän nykylukemissa seuraavan puolen vuoden aikana, kun taas lähes yhtä moni (44 %) ennakoi kauppamäärien laskevan alle 10 prosenttia. Itä-Suomesta löytyy eniten kauppamäärien laskuun uskovia välittäjiä, 57 prosenttia alueen välittäjäkannasta.

Keväisin ja syksyisin julkaistava Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjäbarometri tehtiin nyt 35. kerran. Lokakuussa 2011 toteutettuun barometriin antoi näkemyksensä 605 asuntokaupan ammattilaista 60 eri paikkakunnalta.

Mitkä tekijät vaikuttavat asuntojen hintakehitykseen?

Kauppatieteiden tohtori Elias Oikarinen esitteli Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjäbarometrin julkistustilaisuudessa näkemyksiään asuntojen hintakehityksen arvioimisesta. Hän on tutkimustyössään selvittänyt, millaisten muuttujien avulla asuntojen hintakehitystä on mahdollista ennustaa.

Oikarisen mukaan kotimaan asuntohintakehitys on ollut kohtuullisen hyvin linjassa talouden yleisen kehityksen kanssa. Asuntojen hintoja voidaan myös ennakoida talouden fundamenttimuuttujien avulla, ainakin suhteellisen lyhyellä aikavälillä. Ennustevaikutusta on esimerkiksi kokonaistulotasolla, jossa huomioidaan sekä tulotason että väkiluvun kehitys tietyllä kaupunkiseudulla.

”Asuntojen hinnanmuodostus ei ole niin yksinkertaista, kuin ihmiset monesti olettavat, ja hintakehityksestä on monia harhaluuloja. Asuntojen hintakehitystä lyhyellä aikavälillä ennakoivia muuttujia ovat esimerkiksi asuntojen kauppamäärät sekä asuntolainakannan kehitys. Myyntiaikojen ja -määrien kehitys onkin nopeampi indikaattori muutokselle asuntomarkkinoilla kuin hinnat. Myös aiemmalla hintakehityksellä on ennustevoimaa lähitulevaisuuden suhteen”, Oikarinen kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistönvälittäjien optimismi hiipunut keväästä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat