Kokeile kuukausi maksutta

Nuoret on unohdettu kaupunkisuunnittelussa

Nuoret hengailevat ostareilla, etsivät suojaisia tupakkapaikkoja ja oikaisevat pihojen poikki. ”Heillä on taipumus käyttää tilaa hieman anarkistisesti. Ongelma on, että suunnittelussa ei tunnisteta nuorten tapaa käyttää kaupunkia”, kertoo professori Ari Hynynen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Nuoret hengailevat ostareilla, etsivät suojaisia tupakkapaikkoja ja oikaisevat pihojen poikki. "Heillä on taipumus käyttää tilaa hieman anarkistisesti. Ongelma on, että suunnittelussa ei tunnisteta nuorten tapaa käyttää kaupunkia", kertoo professori Ari Hynynen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Kaupunkisuunnittelussa nuoret ovat unohdettu ryhmä. Lapsille rakennetaan leikkipuistoja ja keskustoja kehitettäessä keskitytään nuoriin aikuisiin. Heidän viihtymisensä kun on taloudellisesti tuottavaa.

Hynynen on ollut mukana Suomen Akatemian SKIDI-KIDS -tutkimusohjelmassa, jossa selvisi myös, että 15-vuotiaista vain joka kymmenes liikkuu riittävästi. Liikuntasuositusten mukaan kouluikäisten tulisi liikkua päivittäin reippaasti vähintään pari tuntia.

”Pitäisi keskittyä arkiliikunnan lisäämiseen ja istumisen vähentämiseen. Kaikki eivät kuitenkaan innostu urheiluharrastuksesta”, sanoo UKK-instituutin tutkija Minna Aittasalo.

Hän kertoo esimerkin, jossa luokan tuolit on vaihdettu jumppapalloihin. Liikunnan lisääminen edellyttää kaupunkisuunnittelijoilta, opettajilta ja vanhemmilta kekseliäisyyttä ja tuoretta asennetta.

Hengailumesta

Teinit tapaavat kavereita urheilukentillä, kauppakeskuksissa sekä kaupungin keskustassa.

Aalto-yliopiston tutkija Anna Broberg selvitti viides- ja kahdeksasluokkalaisten merkittäviä paikkoja karttasovelluksen avulla osana Suomen Akatemian tutkimusta. Nuoret saivat merkata itselleen tärkeitä paikkoja kartalle tietokonesovelluksen avulla.

Paikat, joissa tehdään jotakin, sijaitsevat kaukana, ja tunnepitoiset paikat lähellä kotia. Nuoret hakeutuvat tiiviisiin ympäristöihin. Hynysen mukaan nuoret haluavat näyttäytyä ja nähdä mitä tapahtuu.

”Kartalle merkittiin eniten paikkoja, joissa hengaillaan tai tavataan kavereita. Olisi hyvä, jos ne paikat kannustaisivat liikkumaan”, hän kertoo.

Esimerkiksi Broberg nostaa Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevan liikuntapuiston, jossa voi esimerkiksi pelata koripalloa, uida ja kiipeillä. Sen yhteydessä on myös nuorten aloitteesta rakennettu skeittiparkki.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nuoret on unohdettu kaupunkisuunnittelussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat