Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusliitto: Eläkeiän määräydyttävä työn raskauden mukaan

Eläkeiän tulee määräytyä yksilöllisesti työn raskauden ja kuluttavuuden mukaan, katsoo SAK:lainen Rakennusliitto. Ikääntyville työntekijöille on myös annettava mahdollisuus päästä tehtäviin, jotka joustavat jaksamisen mukaan.
 

Eläkeiän tulee määräytyä yksilöllisesti työn raskauden ja kuluttavuuden mukaan, katsoo SAK:lainen Rakennusliitto. Ikääntyville työntekijöille on myös annettava mahdollisuus päästä tehtäviin, jotka joustavat jaksamisen mukaan.
 

Keskimääräinen eläköitymisikä on tällä hetkellä vajaat 61 vuotta, vaikka virallinen eläkeikä on 63–65 vuotta. Rakennusliiton mukaan tuhansia ihmisiä joutuu vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin jo alle 52-vuotiaina.

Rakennusliitto aloitti maanantaina Elävänä eläkkeelle -kampanjan. Kampanjaa varten tehdyssä selvityksessä ilmeni, että suomalaisten enemmistö ei usko jaksavansa tehdä työtä 67-vuotiaaksi. Enemmistö kyselyyn osallistuneista epäilee, että töitä olisi edes tarjolla.

Rakennusliitto vastustaa myös eläkeputken poistoa. Se muistuttaa, että raskailla aloilla eläkeputki on taannut noin 15 000 työntekijälle säädyllisen perusturvan ennen varsinaista eläkeikää.

Kaikki palkansaajien keskusjärjestöt ovat yhtä mieltä siitä, että ikääntyvien työmarkkina-asemaa ja työssä jaksamista on parannettava. Ne korostavat kuitenkin, että työeläkeuudistuksen on oltava oikeudenmukainen kaikille ammatti- ja ikäryhmille ja molemmille sukupuolille.
 

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Rakennusliitto: Eläkeiän määräydyttävä työn raskauden mukaan”

  1. Vanhaa ajattelua tällainen yksi työura ja eläkkeelle.
    Olisiko kannustavampaa lähteä vaatimaan hyvin tuettu uudelleenkoulutus uudelle alalle, kun raskaassa ammatissa on takana 25-30 vuotta? Taattaisiin polku uudelle uralle, ennen kuin kunto antaa kokonaan periksi.
    Ei voi olla tavoitteena, että 52 vuotiaana pääsee rampana eläkkeelle, kun ei enää muuhun pysty. Työntekijän terveyden kannalta kannatettavampaa olisi se, että työelämässä löytyy tekemistä, ja kunto säilyy sinne 63-65 vuotiaaksi työkykyisenä.

    1. Raskainta ja kuluttavinta työ on tietenkin liittojen puheenjohtajilla. Ei kai sitä jatkuvaa palavereissa istumista kenenkään terveys ja maksa kestä.

      ”Turun Sanomien tekemän selvityksen mukaan eläkeiän nostamisesta kovan hälyn nostaneiden palkansaajajärjestöjen johtajat lähtevät itse eläkkeelle keskimäärin alle 60 vuoden iässä.”

    2. No miksikä esimerkiksi 55 vuotiaan kehäraakin raksaranen voisi kouluttaa?Taatutusti olisi moni työnantaja kiinnostunut palkkaamaan.Nytkin tuon ikäiset veteraanit on todella kysyttyjä työmarkkinoilla.

  2. Yksinkertaisin malli olisi, että porvareilla olisi 70 v ja duunareilla 60 v.

  3. Yleisistä eläkei’istä pitäisi luopua. Geeneistä ikä on paljon kiinni.

    Jos toisen odotettavissa oleva elinikä on 65 vuotta ja toisen 95, niin ensimmäisen kohdalla on epäreilua, jos tämä joutuu tekemään töitä vaikka 63-vuotiaaksi asti ja samalla eläkeiällä jälkimmäinen taas viettää suurimman osan elämästään työelämän ulkopuolella (kun huomioidaan eläkeajan lisäksi myös lapsuus ja opiskeluikä). Eläkeiän tai eläkkeen pitäisi nykyistä voimakkaammin riippua työvuosista ja sen lisäksi myös hieman odotettavissa olevasta eliniästä. Nykysysteemissä merkityksellistä on lähinnä tulot superkarttuma-aikana. Inflaatio ja ikäleikkuri syö käytännössä työuran alkupuolen eläkertymät aika tehokkaasti pois, eli nykyjärjestelmä painottaa tuloja ikävuoden 58 jälkeen.

  4. Mitäköhän noiden raksan pamppujen päässä oikein liikkuu? jokainen haluaa elävänä eläkkeelle. Sehän on nyt ihan selvä asia.

    1. Rakennusliiton kotisivulla ”Kössin blogi” ja ”Tohtori Mengelen eläkepolitiikkaa” kertoo sen mitä pamppujen päässä liikkuu!
      Linjataanko kirjoituksessa Eteran tulevaa toimintaa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat