Kokeile kuukausi maksutta

Poliisi tutkii Espoon kaivuturmaa työturvallisuusrikoksena

Poliisi tutkii Espoon perjantaista kaivuonnettomuutta työturvallisuusrikoksena. Esitutkinnassa selvitetään tapahtumien kulku sekä mahdolliset syyt ja seuraukset. Rikosnimike voi vaihtua vielä tutkinnan edetessä.

Poliisi tutkii Espoon perjantaista kaivuonnettomuutta työturvallisuusrikoksena. Esitutkinnassa selvitetään tapahtumien kulku sekä mahdolliset syyt ja seuraukset. Rikosnimike voi vaihtua vielä tutkinnan edetessä.

Poliisin mukaan tässä vaiheessa on syytä epäillä, että työmaalla ei huolehdittu riittävästi kaivutyön turvallisuudesta. Kaksi virolaista miestä sai perjantaina surmansa Espoon Mankkaalla taloyhtiön edustalla, kun kuution verran maata sortui heidän päälleen.
Suomessa tapahtuu kuolemaan johtavia kaivantoturmia keskimäärin yksi tai kaksi vuosittain, kertoo työsuojelusihteeri Tapio Jääskeläinen Rakennusliitosta. Jääskeläisen mukaan ne olisivat kaikki estettävissä oikeanlaisella menettelyllä.

Pengertäminen tai tuki

Jääskeläisen mukaan kaivannot vaatisivat maaperätutkimuksen ja kaivannon pengertämisen. Jos tämä ei ole mahdollista, kaivanto pitäisi tukea. Jääskeläisen käsityksen mukaan melko tavallista on, että näin ei tapahdu. Syynä voi olla tietämättömyys mutta myös tarve oikoa lisäkustannusten pelon tai kiireisen aikataulun takia, hän sanoo.

Jääskeläinen kertoo kuulemastaan tapauksesta, jossa oli laskettu kauhalla työmies alas kaivantoon tekemään vesiputkiliitosta.
”Oli huudettu että mene äkkiä kytkemään ennen kuin se romahtaa. Hiekkaa oli jo varissut. Asenne ei voi olla tämä”.

Jääskeläinen korostaa, että Espoon tapausta hän ei tunne tarkemmin. Kaivanto voi olla tappava, vaikkei se olisi syväkään.

”Puolentoista metrin kaivanto voi olla tappava, jos henkilö vaikka hitsaa lämpöputkea kyljellään ja kaivannon reuna sortuu. Kuolemaan johtavien turmien määrä on Jääskeläisen mukaan rakennuksilla jonkin verran laskenut. Pitkään oltiin suurin piirtein luvuissa yksi rakentaja per kuukausi, nykyisin niitä on 8–9 vuodessa”, hän sanoo. Putoamisissa sattuu usein vakavia vammoja.
Yksi ongelma ovat Jääskeläisen mukaan pitkät aliurakoitsijaketjut. Tiedonkulku ja osaamisen varmistaminen voivat jäädä heikoksi.

”Isot pääurakoitsijat ovat vähentäneet oman työvoiman käyttöä. Tapaturmat on tietyllä lailla ulkoistettu”, Jääskeläinen sanoo.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Poliisi tutkii Espoon kaivuturmaa työturvallisuusrikoksena”

  1. Onnettomuus tapahtui entisen Mankkaan kaatopaikan laitamilla. Yksi syy kaatopaikan sulkemiseen oli aikoinaan se, että maaperä alkoi vajota sen ympäristössä ja lähinaapuruston talot olivat vaaravyöhykkeessä,. Eli tässä tapauksessa olisi varmaankin ollut erityisen painavia syitä kaivannon tukemiseen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat