Kokeile kuukausi maksutta

Uusi tutkimus: Suomalaiset lykkäävät asuntokauppoja entistä enemmän

Entistä useampi suomalainen kokee oman työllisyystilanteensa paranevan lähivuosina, mutta silti esimerkiksi asunnonostoa lykätään nyt viime kevättä enemmän, selviää tuoreesta LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselytutkimuksesta. Myös arjen kulutukseen, kuten ruoan hintaan, kiinnitetään nyt tarkempaa huomiota.

Entistä useampi suomalainen kokee oman työllisyystilanteensa paranevan lähivuosina, mutta silti esimerkiksi asunnonostoa lykätään nyt viime kevättä enemmän, selviää tuoreesta LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselytutkimuksesta. Myös arjen kulutukseen, kuten ruoan hintaan, kiinnitetään nyt tarkempaa huomiota.

Tutkimuksen mukaan jopa 80 prosenttia suomalaisista ei tällä hetkellä harkitsekaan asunnonostoa tai -vaihtoa, vaikka käynnissä on ostajan markkinat.

”Asuntokaupassa tapahtuu aika ajoin poteroitumista, kun ostajat ja myyjät kyttäilevät markkinahintojen kehittymistä. Asunnonvaihtajatkaan eivät tunnu muistavan, että vaikka asunnon saattaa joutua myymään ostohintaan nähden halvemmalla, saa uuden asunnonkin edullisemmin”, ekonomisti Timo Vesala LähiTapiolasta toteaa.

Vesalan mukaan suomalaiset ovat havahtuneet siihen, etteivät talouden ongelmat ole vain suhdanneluontoisia, vaan rakenteellisia. Ihmiset ovat alkaneet ymmärtää lähivuosina tulevan lisää etuuksien leikkauksia, verojen ja maksujen korotuksia sekä työurien pidentämistä.

Tästä kertoo myös se, että joka neljäs suomalainen on vähentänyt rahankäyttöään viimeisen puolen vuoden aikana ja yli kolmannes miettii raha-asioitaan päivittäin. Ruokaostoksilla yli puolet suomalaisista kiinnittää aiempaa enemmän huomiota ruoan hintaan.

”Ostovoima on heikentynyt jopa 35 prosentilla suomalaisista. Monien välttämättömien menojen kasvu, kuten asumis- ja lämmityskustannukset, vievät yhä suuremman siivun käytettävissä olevista varoista.”

Oman työllisyyteen uskotaan

Himmailusta huolimatta suomalaisten odotukset omaan työllisyyteensä ovat hiukan valoisammat kuin viime keväänä. Kyselyyn vastanneista 15 prosenttia uskoi oman työllisyystilanteensa kehittyvän parempaan suuntaan, kun viime keväänä näin uskoi kaksi prosenttiyksikköä vähemmän.

”Se on hienoinen yllätys, koska myös julkinen sektori – suuri työllistäjä – on alkanut vähentää väkeä, mikä tulee vaikuttamaan työllisyystilanteeseen jatkossa. Tosin ihan vailla perusteita tämä optimismi ei ole, sillä Yhdysvaltojen ja Euroopankin suunnalla on havaittu orastavia merkkejä paremmista ajoista, ja jopa talouskasvua on saatu aikaan”, Vesala sanoo.

LähiTapiola toteuttaa Arjen katsaus -tutkimuksen kahdesti vuodessa. Tutkimus koostuu kahdesta tutkimuksesta, jotka ovat YouGov Finlandin ja Taloustutkimuksen toteuttamia. Vastaukset kerättiin sähköisenä kyselynä YouGovin kuluttajapaneelissa 29.8.–3.9.2014 ja Taloustutkimuksen valtakunnallisessa Internet-paneelissa 8.–12.9.2014. Molemmat otokset edustavat suomalaista väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan (pois lukien Ahvenanmaa). Kokonaisvastaajamäärät ovat 1007 ja 1006.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusi tutkimus: Suomalaiset lykkäävät asuntokauppoja entistä enemmän”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat