Hallitus kasvattaa vuokratuotantoa hieman

Hallitus päätti tänään 15.1.2015 siitä, miten valtion asuntorakentamiseen myöntämiä tukia käytetään.

 

Hallitus päätti tänään 15.1.2015 siitä, miten valtion asuntorakentamiseen myöntämiä tukia käytetään.  

Tukirahoja tai virallisella termin mukaisesti valtuuksia jaetaan kaikkiaan 1 170 miljoonaa euroa, kuten eduskunta on päättänyt. Summa on 130 miljoonaa viimevuotista suurempi.

Korkotukivaltuuksilla voidaan rakentaa noin 7 500 uutta ja peruskorjata noin 4 500 asuntoa. Lisäksi takauslainojen valtuutta jaetaan 285 miljoonaa euroa, jolla voidaan rakentaa noin 2 000 uutta vuokra-asuntoa.

Vuokra-asuntojen tuotannon osuus korkotukilainoista on kaikkiaan 71 prosenttia. Normaaliin vuokra-asumiseen ohjataan 420 miljoonaa euroa eli 36 prosenttia jaetusta valtuudesta ja erityisryhmien asumiseen 410 miljoonaa euroa (35 %).

Tukirahat riittävät arviolta 2 000 normaalin vuokra-asunnon rakentamiseen. Määrä kasvaa viime vuodesta reilulla parilla sadalla asunnolla. Asumisoikeustuotantoa käynnistetään arviolta 1 750 asuntoa, mikä puolestaan on parisataa vähemmän kuin viime vuonna. Asumisoikeustuotantoon siirrettiin viime vuonna vuokratuotannon rahoja.

Asumisoikeusasunnoille suunnataan tänä vuonna 335 miljoonaa euroa, mikä on 60 miljoonaa viimevuotista enemmän. Uudistuotannon lisäksi rahat riittävät noin 1 670 asunnon perusparantamiseen.

Erityisryhmille 3 500 asuntoa

Erityisryhmien asuntoja tuetaan myös investointiavustuksella, joka liittyy korkotukilainaan. Avustusvaltuuden määrä on 120 miljoonaa euroa. Tukea myönnetään ensisijaisesti kaikkein vaikeimmassa asuntotilanteessa oleville erityisryhmille kuten pitkäaikaisasunnottomille, kehitysvammaisille, mielenterveyskuntoutujille ja muistioireisille vanhuksille. Tärkeää on myös ehkäistä nuorten asunnottomuutta ja syrjäytymistä.

Erityisasuntoja käynnistyy tänä vuonna arviolta noin 3 500 asuntoa, mikä on reilut 600 asuntoa enemmän kuin viime vuonna.

Uudistuotantoon tarkoitettuja lainoja kohdennetaan nopeimmin kasvaviin keskuksiin, erityisesti Helsingin seudulle. Korkotuki- ja takauspäätöksissä painotetaan edullisten ja energiaa säästävien asuntojen uudistuotantoa, joka myös eheyttää nykyistä yhdyskuntarakennetta. Perusparannukseen ohjataan korkotukea alueilla, joilla asuntojen arvioidaan pysyvän korjauksen myötä käytössä vielä pitkään.

Asunto-osakeyhtiöille korkotukilainoja

Vuoden 2015 alusta voimaan tulleen asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen valtiontakauksesta annetun lain mukaisille lainoille on osoitettu 100 miljoonan euron takausvaltuus. Kyseinen tukimuoto korvaa tähän asti käytössä olleen asunto-osakeyhtiöiden perusparannusten korkotukilainoituksen.

Asunto-osakeyhtiöiden korkotukilainoilla arvioidaan voitavan perusparantaa noin 8 000 asuntoa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hallitus kasvattaa vuokratuotantoa hieman”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat