Kokeile kuukausi maksutta

Vanhojen asuntojen kauppa edelleen nihkeää

Käytetyt kerros- , rivi- ja omakotitaloasunnot ovat käyneet tammi-huhtikuussa 2015 kaupaksi vain hieman paremmin kaupaksi kuin vuonna 2014 samaan aikaan, ilmenee Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) kauppatietopalvelusta.

Vanhojen asuntojen kauppoja palveluun kirjautui huhtikuussa 2015 yhteensä 3985 kappaletta. Samojen yritysten aikaansaama vertailukelpoinen kauppamäärä kasvoi noin yhdellä prosentilla vuoden 2014 huhtikuuhun verrattuna.

Vuonna 2015 KVKL:n hintaseurantapalvelun asiakasyritykset olivat välittäneet tammi-huhtikuussa vanhoja asuntoja yhteensä noin 15 470 kappaletta.  Välitettyjen käytettyjen asuntojen kokonaiskertymä ylitti tammi-huhtikuussa 2015  niukasti  eli 15 kappaleella samojen välitysyritysten viimevuotisen vastaavan  ajankohdan kauppakertymän.

Kauppamäärän muutos oli näin ollen kauppalukuina niukasti positiivinen ja siitä johdettu vertailukelpoinen, markkinoita kuvaava muutosprosentti oli käytännössä lähellä nollaa.

Asuntokaupan alkuvuosi on ollut tänä vuonna joiltakin osin lievästi toiveita herättävä, mutta tyytyväisiä tilanteeseen ei välitysalalla kuitenkaan olla.

”Siihen olemme toki tyytyväisiä, että kauppamäärien lasku on pysähtynyt ja tavoittelee  jopa hienovarovaista nousua. Asuntokauppojen määrät ovat kansalaisten asunnonvaihtotarpeisiin nähden kuitenkin liian alhaiset. Määrät kuvastavat, että tarpeet ja todellisuus eivät markkinoilla kohtaa eivätkä ihmiset ole päässeet aina toteuttamaan  asunnonvaihtotoiveitaan. Me välitysalalla toivomme, että kysyntä ja tarjonta kohtaisivat nykyistä paremmin. Asunnonvaihdon edellytyksiin vaikuttamisessa maan uudella hallituksella on tärkeä paalupaikkansa”, KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila arvioi.

”Varainsiirtovero estää osaltaan muuttamista ja pääsyä mieluisaan asumismuotoon.  Uudelta hallitukselta olisi ryhdikäs päätös, jos taloudellista toimeliaisuutta tyrehdyttävästä varainsiirtoverosta luovuttaisiin kokonaan”.

Kuluttajien mitatuissa asunnonostoaikeissa on viime kuukausina havaittu jonkin verran vahvistumista. Kuluttajien luottamuksen rakentamista tulee Malilan mukaan edelleen vahvistaa ja veromuutoksia tehdä harkintaa käyttäen.  Esimerkiksi asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuden tason laskemisessa  kannattaa edetä varovaisesti ja pitkällä jänteellä.

”Tavoite eri asumismuotojen tasapuolisesta verokohtelusta on oikeansuuntainen. Jotta ihmiset kuitenkin selviäisivät hallitusti muista tulossa olevista leikkauksista,  kannattaisi asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuden jäädyttämistä nykytasolleen harkita tämän vaalikauden ajaksi.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vanhojen asuntojen kauppa edelleen nihkeää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat