Kokeile kuukausi maksutta

Tekes antaa tutkimusrahaa lähinnä vain pk-yrityksille – isojen tyydyttävä lainaan

Tekesin pääjohtaja Pekka Soinin mukaan hallituksen linjaus tutkimusrahoituksen leikkauksista ei saa kohdistua pk-yrityksiin. Aalto-yliopiston professori Seppo Junnila on huolissaan koko innovaatio- ja tutkimuskentän rahoituksen romahdusmaisesta vähentämisestä.

 

Tekesin pääjohtaja Pekka Soini haluaa minimoida tutkimusrahoituksen leikkauksen haitat kohdistamalla rahoituksen pk-yrityksille.

Tekes on keskeyttänyt Strategisen huippuosaamisen keskittymille, Shok-yhtiöille, tarkoitetut haut sekä ilmoittanut leikkaavansa yrityksille myönnettäviä lainoja ja tukia kolmanneksella.

Uusia rakentamisen tutkimusohjelmia ei ole hallituksen linjausten tultua julkisuuteen enää käynnistetty ja rakennusalalle korvamerkitty rahoitus on poistunut. Rakennusalalla on siksi huolestuttu, johtaako tämä rakentamisen kehityspanostusten hiipumiseen entisestään.

Linjaukset johtavat ainakin siihen, että suurten yritysten ja tutkimuslaitosten on jatkossa vaikeampi saada rahoitusta.

Pk-yrityksiä suositaan

”Haluamme minimoida leikkausten vaikutukset pk-yrityksille. Tämän seurauksena on todennäköisesti leikattava tutkimusrahoitusta kautta linjan kaikilta aloilta”, Pekka Soini sanoo.

Rakennusalan yrityksille on kerrottu, että Tekes myöntäisi suuryrityksille jatkossa lähinnä riskilainaa ja suorat tukitoimet ohjattaisiin pk-yrityksille. Soinin mukaan täsmällisiä rahoitusinstrumentteja ei kuitenkaan ole vielä kehitetty.

”Ratkaisut jalostuvat lähikuukausina, kun mietitään, miten Shok-yhtiöiden rahoitus ajetaan alas ja mitä välineitä tulee tilalle. Suuretkin yritykset voivat saada jatkossa tukea, mutta toivomme, että ne tekisivät konsortioita pienten yritysten kanssa hyvissä ajoin ennen hakua. Kannustamme myös isoista yrityksistä lohkaistavia spin-offeja ja erilaisia yritysverkostojen liiketoiminnallisia ekosysteemejä.”

Pekka Soinin mukaan kaikki hyvät innovaatiot ovat tervetulleita eikä mitään teollisuuden alaa priorisoida toisen kustannuksella.

”Leikkaukset eivät kohdistu innovatiivisiin projekteihin, joilla vaikuttaisi olevan kansainvälistä kysyntää. Haluamme edistää etenkin skaalautuvia ratkaisuja”, hän sanoo.

Painopiste startupeissa

Rakennusalalla uusia ideoita voisi Soinin mukaan syntyä esimerkiksi automaatiossa tai hankintaan ja myyntiin liittyvissä ratkaisuissa. Tekes voisi kannustaa suurempia rakennusyhtiöitä startup-yhteistyöhön ja hackathon-tyyppisiin tapahtumiin.

Hackathonissa ohjelmistojen ja laitteiden kehittäjät, graafiset suunnittelijat ja muut osapuolet tekevät tiiviissä yhteistyössä yrityksille ohjelmistoprojekteja.

”Monesti ajatellaan, että startupit ja suuryritykset eivät kuulu samaan todellisuuteen, mutta uudistuminen voi tapahtua juuri niiden kautta”, Soini korostaa. ”Olemme myös kannustaneet käyttämään julkisissa hankinnoissa neuvottelumenettelyä, jotta pienten yritysten ideat nousisivat paremmin esille.”

Innovaatiorahoitus romahtaa

Aalto-yliopiston professori Seppo Junnila on  huolissaan koko innovaatio- ja tutkimuskentän rahoituksen romahdusmaisesta vähentämisestä.

“Sillä tulee olemaan negatiiviset vaikutukset innovaatioiden syntyyn ja tutkimuksen kehittymiseen.”

Hän kuitenkin arvioi , että jos rahaa aletaan ohjata pk-kasvuyrityksille, niitä löytyy varmasti myös rakennusalalta.

”Suosituin Yrittäjyys ja innovaatiot -kurssimme tuottaa joka vuosi kymmenkunta valmista liikeideaa”, hän sanoo, vaikka myöntääkin, että pienten yritysten on vaikea tunkeutua ideoineen rakennusmarkkinoille.

”SHOKit olivat kuolleita jo syntyessään”

Shokkien rahoituksen alasajosta Junnila ei ole huolissaan, koska ne olivat hänen mielestään kuolleita jo syntyessään. Tässä hän yhtyy Rakennusteollisuus RT:n tutkimustoiminnasta vastaavan TTY:n professori Jukka Pekkasen Rakennuslehdessä esittämään näkemykseen RYM Shokin tuottamasta pettymyksestä.

”Se ei mukaillut nykyaikaa, koska siiloutunut järjestelmä pakotti toimimaan rakennusalan sisällä”,  Junnila toteaa.

“Myös rakennus- ja kiinteistöalaa kehitetään tänä päivänä arvoa tuottavien ekosysteemien kautta verkottuneilla liiketoimintamalleilla. Kaikissa hankkeissa on mukana digitaalisuus ja resurssiviisaus.”

Junnila puhuu mielellään rakennusten internetistä (IOB, Internet of buildings). “Energianhallinta on varmasti ensimmäinen IOB:n kukoistava alue käsittäen energian kulutuksen, varastoinnin ja hajautetun tuotannon pienessä mittakaavassa. Jos tiedät esimerkiksi tarkan energiankulutuksen joka minuutti ja kokkaako tai katsooko joku televisiota, voi näillä tiedolla luoda moninkertaisesti arvoa siihen nähden, että rakennuksessa on vain etäluettava sähkömittari”, hän havainnollistaa.

Combin rahoitus varmistui

Rakennuslehdessä pohdittiin hiljattain Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelman kohtaloa. Ohjelman päällikkö Markku Koponen Tekesistä kertoo, että vaikka ohjelma on päätetty ajaa alas, kehitystyö jatkuu.

”Kaupungit haluavat kehittää innovatiivisia julkisia hankintoja ja kehitysalustoja, joissa isot ja pienet yritykset pääsevät pilotoimaan yhdessä. Myös Tekes haluaa tukea tämän kaltaisia ekosysteemejä ja yritysrakenteita, jotka helpottavat pk-yritysten kansainvälistymistä ja kaupallistamista”, hän toteaa.

Esimerkiksi INKA-ohjelmaan kuuluvassa COMBI-hankkeessa tarkastellaan palvelurakennusten energiatehokkuuden parantamista lähes nollaenergiatasoon. Tämän hankkeen julkinen rahoitus on Tekesin mukaan turvattu.

Kirjoittaja: Kaisa Salminen

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tekes antaa tutkimusrahaa lähinnä vain pk-yrityksille – isojen tyydyttävä lainaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat