Kokeile kuukausi maksutta

Asuntoreformiyhdistys: Kohtuuhintaisten asuntojen rakentaminen hallituksen kärkihankkeeksi

Turvapaikanhakijoiden määrä lisää merkittävästi kohtuuhintaisten asuntojen kysyntää erityisesti Helsingin seudulla ja muissa kasvukeskuksissa, joissa on jo nyt pulaa kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista. Maan hallituksen tulisikin tässä tilanteessa uudelleen arvioida asuntopoliittiset tavoitteensa. Maamme myönteiselle yhteiskuntakehitykselle on välttämätöntä, että hallitus ottaa kohtuuhintainen asumisen työohjelmansa kärkihankkeeksi, Asuntoreformiyhdistys ry sanoo.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä

”Pidän Suomen tilannetta huolestuttavana. Kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiseen ei ole saatu riittävää vauhtia. Kohtuuhintaisten asuntojen vähäisyys on jo nyt merkittävä ongelma Helsingin alueella eikä tulevaisuus näytä paremmalta”, Asuntoreformiyhdistyksen puheenjohtaja, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä toteaa.

Hallitus pyrkii saamaan uusia yksityisiä toimijoita kiinnostumaan kohtuuhintaisten asuntojen rakentajiksi. Tätä tavoitetta ei kuitenkaan saavuteta esimerkiksi hallituksen kaavailemalla lakiesityksellä, jolla muun muassa halutaan alentaa omalle pääomalle maksettavaa tuottoa.

Tämä vain vähäisessä määrin loppuvuokriin vaikuttava rajoitus karsii Asuntoreformiyhdistyksen mukaan vaarallisessa määrin ARA-vuokra-asuntojen tuottajia. Valtion tukeman omavastuukoron nosto 3,4 prosenttiin nykyisestä yhdestä prosentista kyseenalaistaa tämän tukimuodon merkityksen.

Toinen merkittävä ongelma on niin sanotun Pisararadan toteuttamisen siirtyminen hamaan tulevaisuuteen. Valtio on edellyttänyt kunnilta raideinvestointien vastapainoksi asuntokaavoitusta ratavyöhykkeisiin ja asemanseuduille. Valtion vetäytyminen infrahankkeiden rahoituksesta ei voi olla heijastumatta kuntien toimiin asuntopoliittisten tavoitteiden toteuttamiseksi.

”Hallituksen on otettava asuntojen rakentaminen kärkihankkeisiinsa ja tehtävä nopeita toimenpiteitä kasvukeskusten asuntotilanteen helpottamiseksi”, Penttilä vaatii.

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Asuntoreformiyhdistys: Kohtuuhintaisten asuntojen rakentaminen hallituksen kärkihankkeeksi”

  1. Kaavoitukseen vauhtia, kaavoihin järkeä (parkkipaikkanormit, rakenteelliset parkkipaikat, rakennuksen muoto, portaat, julkisivut…), väestönsuojavaateet pois, esteettömyysvaatimuksiin uutta harkintaa, tonttienluovutuskilpailuihin ehdot myyntihinnasta… Nyt vain toimeksi, kustannusten pienentäminen vaatii tekoja eikä kärkihankkeita.

  2. Ésimerkiksi Helsingin kaupungin vuokra-asunnot ovat tämän maan mittapuulla erittäin laadukkaita.
    Suurin osa suomalaisista ei yllä samaan asumistasoon omilla palkkatuloillaan, kuin mitä jotkut ovat tarjoamassa maahanmuuttajille ilmaiseksi.

  3. Näille maahantunkeutujille pitäisi ilmeisti rakentaa asuntoja 10 miljardilla. Mutta ei niitä tarvitse Pääkaupunkiseudulle rakentaa. Ja toisekseen, miten nämä asunnot rahoitetetaan ja miten taataan myös suomalaisille vuokra-asuntoja. Työvoiman liikkuvuus tulee kasvamaan ja juuri kotimainen työvoima on asuntojen tarpeessa.

    1. Juurikin näin. Maahanmuuttokeskukset ovat isoja työllistäjiä ja tarvitsevat paljon henkilökuntaa siivoamaan ja ylläpitämään turvapaikanhakijoiden tiloja, laittamaan ruokaa, vartiointia ym. Kaikkia noita, ei niin korkeasti palkattuja töitä, joiden tekijöiden rahat ei mitenkään voi riittää omaan tai edes kohtuulliseen vuokra-asuntoon pk-seudulla. Puhumattakaan turvapaikanhakijasta, joka työllistyy. Hänelle tuskin heti maksetaan diplomi-insinöörin palkkaa, joten ei hänelläkään ole siihen varaa omasta takaa. Toisaalta, jos Suomen valtio tai kunnat maksavat hänen asuntonsa ja vielä taskurahaa, niin miksi hän menisi töihin jotta voisi maksaa itse ylihinnoiteltua asuntoa? Käteen tuskin jää paljoa enempää.

      Kumma ettei noita edullisia asuntoja voinut tarjota omille lapsillemme. Olisi varmaan vaikuttanut mahdollisuuksiin uskaltaa tehdä lapsia. Nyt maksetaan siitä, että yritetään kouluttaa muualla tapansa oppineet maan tavoille ja tulokset eivät ole niinkään varmoja.

  4. Politiikka ja asuntotuotanto ovat olleet vahvasti sidoksissa jo 60-70-luvulta lähtien, täynnä korruptiota ja suhmuroinria. Reformia on yritetty tehdä ja selvitysmiehiä asetettu pitkin matkaa, mutta siihen se on aina jäänyt. Liian moni hyötyy nykytilanteesta, ennen kaikkea puolueet ja heidän lähipiirinsä, rakennusfirmat, pankit ja yleishyödyttömät rakennuttajat ja vuokraajat.

    Pisararadan itkijöille; hanke ei millään mittarilla ole kannattava. Väestöä ei kannata väkisin keskittää enempää. Samalle rahalle saadaan paljon parempaa tuottoa tai velkaa vähemmäksi.

    Tärkeä näkökulma on myös analysoida miten luoda sosialistinen yhteiskunta ja pysyä vallassa. Se selittää puolueiden ohjelmia ja toimintaa ja nykyistä yhteiskuntaamme suuresti:

    – Terveydenhuolto. Kontrolloi terveydenhuoltoa ja kontrolloit ihmisiä
    – Köyhyys. Kasvata köyhyyttä mahdollisimman suureksi. Köyhät ovat helpompia ohjattavia, ja he eivät taistele, jos annat heille mitä he tarvitsevat.
    – Velka. Kasvata velkaa. Kasvattamalla velkaa saat nostettua veroja ja tämä luo lisää köyhyyttä.
    – Aseiden kontrollointi. Poista ihmisten mahdollisuus puolustaa itseään hallitukselta. Näin saat luotua poliisivaltion.
    – Hyvinvointi. Kontrolloi kaikkea siihen liittyvää kuten ravinto, tulotaso, asuminen jne..
    – Koulutus. Kontrolloi sitä mitä lapset lukevat ja kuuntelevat. Ohjaa lasten koulunkäyntiä.
    – Uskonto. Poista usko jumalaan valtarakenteista.
    – Luokkajaot. Jaa ihmiset köyhiin ja rikkaisiin. Tämä helpottaa sinua veroasioissa riistämällä köyhiltä lisää ja enemmän.
    Juutalaisen Saul David Alinskyn mukaan, kuinkas muuten.

  5. Missä kulkee se kuuluisa kohtuuhintaisuuden raja.? Kuinka monta kymmentä prosenttia käteen jäävästä palkasta voidaan sijoittaa/kuluttaa asumiseen kohtuuhintaisuuden nimissä.? Suuri yleisö seuraa kiinnostuneena vellovaa keskustelua, joka on jo kestänyt vuosikausia aiheesta, mutta eipä näytä maali vielä häämöttävän. Ei niinkään se kuinka paljon tienaat vaan se mitä sillä tienaamallasi rahalla saat. Sen pitäisi ohjata kaikenlaista toimintaa yhteiskunnassamme. Tästä seuraa vääjäämättä se, että nyt keskustellaan vain yhdestä, tosin merkittävästä, osasta suurempaa yhteiskunnallista problematiikkaa. Kysyntä määrittää hintatason kaikkialla, senhän tunnustaa se kuuluisa ”kapitalistinenkin tiedemies”. Kun kysyntää riittää niin väitän, että voimme unohtaa kauniit juhlapuheet niistä kohtuuhintaisista asunnoista. Toteuttaja haluaa tekemälleen työlle riittävän, joidenkin mielestä kauhean, katteen jolla voidaan jatkojalostaa yritystä ja sen toimintaa. Niin kauan kun toteutettavien kohteiden taso keskimäärin on tämä mitä se nyt on niin mielestäni kaikenlaiset foorumit ja reformiyhdistykset ovat vain hukkaan heitettyä aikaa… Valitettavasti.

  6. Ilmasto kuulemma virallisen uskomuksen mukaan lämpenee.
    Osaako joku kertoa miksi asuntojen lämmöneristävyysvaatimuksia kuitenkin vain kiristetään?

  7. Lopettakaa jo höpinät kohtuuhintaisista asunnoista. Markkinataloudessa niitä syntyy vain verovaroin tuettuna, kellään muulla ei ole varaa tehdä hyväntekeväisyyttä. Nyt ei ole varaa edes niillä.
    Taitavasti hoidetut kartellit ja hyvävelijärjestelmät sekä älyttömät, aivan toisesta maailmasta olevat rakentamismääräykset (nehän ovat parissa kymmenessä vuodessa satakertaistuneet) sekä työehtosopimukset nostavat kaiken rakentamisen hintaa. Näihin ei kenenkään kynnet pysty.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat