Kokeile kuukausi maksutta

Talopuolen suunnittelijoiden uusien tilauksien määrä romahti – yhdyskuntasektorilla kasvoi lähes 30 prosenttia

”Suunnittelu- ja konsultointialan suhdannekatsaus antaa ristiriitaisia signaaleja”, Suunnittelu- ja konsultointiyritysten toimitusjohtaja Matti Mannonen kertoo.

"Suunnittelu- ja konsultointialan suhdannekatsaus antaa ristiriitaisia signaaleja", Suunnittelu- ja konsultointiyritysten toimitusjohtaja Matti Mannonen kertoo.

Mannosen viestin näkee hyvin suhdannekatsauksen luvuista. Teknologiateollisuuden toimialoista suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala ovat ylittäneet  ennen finanssikriisiä saavutetun liikevaihtotason, talosektorin tilauskanta kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta talosektorin uusien tilauksien määrä on romahtanut viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

”Normaalin kausivaihtelun lisäksi talosektorilla uudet tilaukset ovat vähentyneet merkittävästi myös viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Muualta tulleet ennusteet taas ovat positiivisempia talonrakentamisen suhteen. Yhdyskuntasektorilla on hiljaista ja näyttää pysyvänkin hiljaisena, kun liikenne- ja viestintäministeriö torppaa kaikki uudet investoinnit. Suunnittelu- ja konsultointiala jatkaa kuitenkin kasvua, isot kaupungit investoivat ja teollisuudessakin on virinnyt jotain”, Mannonen arvioi.

Suhdannekyselyyn vastanneiden yritysten tilauskannan kasvu kolmannella vuosineljänneksellä oli vajaat kaksi prosenttia verrattuna edelliseen vuosineljännekseen. Tämä kasvu tapahtui lähes kokonaan talonrakennussektorilla. Sen tilauskanta kasvoi kahdeksan prosenttia, kun teollisuussektorin tilauskanta kasvoi vain puoli prosenttia ja yhdyskuntasektorin tilauskanta laski reilun prosentin.

Tilauskannan kehityskuva näyttää paljon pahemmalta, kun vertaa lukuja viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Tilauskanta pieneni viisi prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Erityisesti vientihankkeet ja talosektorin kotimaan työ ovat vähentyneet viime vuodesta.

Uudet tilaukset ovat vähentyneet 30 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja 17 prosenttia vuoden takaisesta. Talosektorilla uudet tilaukset ovat vähentyneet 37 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja peräti 55 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Yhdyskuntasektorin uudet tilaukset ovat vähentyneet 17 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verratuna , mutta kasvaneet 27  prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Talopuolen suunnittelijoiden uusien tilauksien määrä romahti – yhdyskuntasektorilla kasvoi lähes 30 prosenttia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat