Sisäilmapoliisi etsii keinoja puuttua rakennusten sisäilmaongelmiin

Aalto-yliopistossa tänä keväänä aloitettu Sisäilmapoliisi-tutkimusprojekti tuottaa uudenlaisia mittausmenetelmiä, joiden avulla rakennusten mahdollisiin sisäilmaongelmiin voidaan puuttua nykyistä tehokkaammin. Projektissa kehitetään langattomia mittausjärjestelmiä, joilla rakennuksista voidaan paikantaa sisäilmaongelmien lähteitä.

Aalto-yliopistossa tänä keväänä aloitettu Sisäilmapoliisi-tutkimusprojekti tuottaa uudenlaisia mittausmenetelmiä, joiden avulla rakennusten mahdollisiin sisäilmaongelmiin voidaan puuttua nykyistä tehokkaammin. Projektissa kehitetään langattomia mittausjärjestelmiä, joilla rakennuksista voidaan paikantaa sisäilmaongelmien lähteitä.

Näin ongelmien korjaaminen päästään aloittamaan varhaisemmassa vaiheessa kuin nykyisin. Hankkeesta hyötyvät paitsi rakennusten käyttäjät, myös niiden omistajat ja huoltoyhtiöt.

Tutkimusprojektissa kokeillaan useita erilaisia mittauksia ja menetelmiä.

”Keskeisiä menetelmiä ovat esimerkiksi haitta-aineiden pitoisuuksien mittaaminen vesihöyryä kondensoimalla, erilaiset optiset menetelmät ja rakenteisiin asennettavat anturit, joiden avulla seurataan sellaisia rakenteissa muodostuvia olosuhteita, jotka mahdollistavat esimerkiksi mikrobiologisten haitta-aineiden syntymisen”, kertoo tutkija Panu Harmo Aalto-yliopiston sähkötekniikan ja automaation laitokselta.

Cramo testaa laitteita asiakkaidensa kanssa

Projektin tutkimusosuudesta vastaa kuusihenkinen tutkijaryhmä, johon kuuluu tutkijoita Aalto-yliopiston sähkötekniikan ja automaation sekä rakennustekniikan laitoksilta. Lisäksi hankkeeseen osallistuu useita yrityskumppaneita, muun muassa rakennuskoneita vuokraava ja useita eri palveluita tuottava Cramo.

Tällä hetkellä Cramo tarjoaa asiakkailleen rakennusaikaista olosuhdehallintapalvelua, jonka osana ovat rakennusaikainen kosteudenhallinta, kosteudenhallintaan liittyvät suunnitelmat sekä mittaukset, rakenteiden koneellinen kuivaus, rakennusaikainen lämmitys ja pölynhallinta.

”Cramo tulee tekemään Sisäilmapoliisi-projektiin kuuluvia kenttätutkimuksia ja testaamaan laitteita niiden kehittämisvaiheessa”, kertoo Cramon projektipäällikkö Mika Aalto.

Sisäilmapoliisi-tutkimusprojektissa kehitettävillä langattomilla olosuhdemittareilla rakentamisen aikana vallitsevia olosuhteita on mahdollista seurata reaaliajassa ja niiden muutoksiin voidaan reagoida nopeasti. Näin esimerkiksi korjausremonttien onnistumista voidaan tulevaisuudessa valvoa nykyistä vaivattomammin.

Sisäilmapoliisi-tutkimusprojektin rahoituksesta 60 prosenttia tukee Tekesiltä, noin 30 prosenttia Aalto-yliopistolta ja loput yrityskumppaneilta. Tutkimushanke kestää vuoden 2018 loppuun.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Sisäilmapoliisi etsii keinoja puuttua rakennusten sisäilmaongelmiin”

  1. Kuka tämä ilmeisesti herra Cramo on? Taustavaikuttajat pitää olla selvillä ettei luotettavuus kärsi.

  2. Jo vuonna 2009 niinkin eksoottinen rakennusalan toimija kuin Elisa kehitteli langattomia antureita joilla pystyi mittaamaan kaikenlaista kosteudesta, lämpötilasta, hiilidioksidipitoisuudesta lähtien. Mitenhän tuo projekti on edennyt, vaiko kuopattu sulana hulluutena 🙂

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat