Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki hyväksyi tavoitteen asuntotuotannon selvästä lisäämisestä

Helsingin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 22. kesäkuuta asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman 2016. Ohjelmaan sisältyy tavoite, että kaupunkiin rakennetaan vuosittain vähintään 6000 asuntoa ja että määrä nousee 7000 asuntoon vuoteen 2019 mennessä.

Helsingin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 22. kesäkuuta asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman 2016. Ohjelmaan sisältyy tavoite, että kaupunkiin rakennetaan vuosittain vähintään 6000 asuntoa ja että määrä nousee 7000 asuntoon vuoteen 2019 mennessä.

Asuntotuotantotavoite on kunnianhimoinen, sillä valmistuneiden asuntojen määrä on viime vuosina jäänyt Helsingissä alle 5000 asuntoon vuodessa.

Helsinki on kuitenkin sitoutunut 6000 asunnon vuositavoitteeseen myös valtion kanssa solmitussa maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksessa (MAL), jossa sovittiin myös valtion osallistumisesta Raide-Jokerin kustannuksiin.

Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman mukaan 25 prosenttia tuotannosta olisi ara-vuokra-asuntoja, 30 prosenttia välimuodon asuntoja ja 45 prosenttia säätelemättömiä vuokra- ja omistusasuntoja. Välimuodolla tarkoitetaan hitas-, asumisoikeus- ja osaomistusasuntoja. Kaupungin oman tuotannon tavoitteeksi asetetaan 1500 asuntoa vuodessa, siitä puolet ara-vuokra-asuntoja ja puolet välimallin asuntoja.

Tavoitteen mukaan kaikkien eri hallintomuotojen asuntoja rakennetaan enemmän kuin aikaisemmin. Edellytykset tähän ovat hyvät, sillä kaupungissa on käynnissä selvästi yli 6000 asunnon rakentaminen.

Helsingin tärkeimmät aluerakentamiskohteet lähivuosina ovat Länsisatama, Kalasatama, Kruunuvuorenranta, Kuninkaantammi ja Honkasuo. Asuntotuotannon suunnittelua edistetään Malmin lentokentän, Koivusaaren ja Östersundomin alueilla. Tavoitteena on rakentaa persoonallisia ja asukasrakenteeltaan monipuolisia kaupunginosia.

Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelmaan oli tehty joitakin muutos- ja ponsiesityksiä. Kaikki muutosehdotukset kaatuivat äänestyksissä, mutta jotkut ponsiesitykset hyväksyttiin.

Valtuusto muun muassa hyväksyi ponnen, jonka mukaan kaupunginhallitukselle pitää tuoda maaliskuuhun 2017 mennessä selvitys pienempien kokonaisuuksien tarjoamisesta rakentamishankkeissa ja tontinjaoissa. Tarkoituksena on taata useampien pienempien ja keskisuurten toimijoiden osallistumismahdollisuus tarjouskilpailuihin.

Lisäksi kaupunginvaltuusto edellyttää, että kunnallistekniikan rakentaminen aikataulutetaan kaavojen vahvistumiseen niin, että tontit ovat rakennettavissa mahdollisimman pian kaavojen vahvistuttua.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki hyväksyi tavoitteen asuntotuotannon selvästä lisäämisestä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat