Kokeile kuukausi maksutta

Espoon konsernijaosto linjasi: Länsimetro oy:n hallituksen kokoonpanoa saatetaan muuttaa

Konsulttiyhtiö Ernst & Youngin tekemästä raportista ei käynyt ilmi seikkoja, joiden perusteella Länsimetro oy:n toiminnasta voisi katsoa syntyneen korvattavaa vahinkoa.

Kuva: Anne Kurki

Espoon kaupunginhallituksen konsernijaosto päätyi maanantaisessa kokouksessaan merkitsemään tiedoksi hämmennystä herättäneen metroselvityksen ja siihen liittyvän juridisen konsultoinnin.

Jaosto myös päätti, että selvitysraportissa esille tulleet päätelmät ja näkökulmat on otettava huomioon länsimetron toisen vaiheen hankesuunnittelussa ja toteutuksessa.

Lisäksi jaosto linjasi, että Länsimetro oy:n hallituksen kokoonpano pitää arvioida uudelleen.

HS kertoi maanantaina Espoon konsernijaoston poliitikkojen olevan ymmällään siitä, miksi länsimetrosta teetettiin erityistilintarkastuksen sijaan selvitys

Ei tarvetta jatkoselvityksille

Jaosto keskusteli aiheesta puheenjohtaja Maria Guzeninan (sd) mukaan kolmisen tuntia. ”Juridisen konsultaation tehneen Manne Airaksisen muistio on selkeä ja perinpohjainen”, Guzenina sanoo.

Lopputulema on se, ettei konsulttiyhtiö Ernst & Youngin tekemästä raportista Airaksisen arvion mukaan käy ilmi seikkoja, joiden perusteella Länsimetro oy:n toiminnasta voisi katsoa syntyneen korvattavaa vahinkoa.

Selvityksen ja konsultaation perusteella ei myöskään ole tarvetta jatkoselvitykselle.

”Airaksinen kuitenkin totesi, että jos jotakin myöhemmin ilmenisi, kanneaika on viisi vuotta”, Guzenina sanoo.

Hämmennystä aiheuttaneesta erityistilintarkastus-sanasta Airaksinen totesi Guzeninan mukaan, ettei sitä olisi pitänyt käyttää. ”Siitä syntyy mielikuva, että on tehty kansainvälisten standardien mukainen erityistilintarkastus”, Guzenina kertoo Airaksisen sanoneen.

Ex-puheenjohtaja ei muista kuitanneensa selvitystilausta

Kokouksessa Airaksiselta kysyttiin Guzeninan mukaan hyvin tiukkoja kysymyksiä esimerkiksi mahdollisiin korvauskysymyksiin liittyen.

”Mikäli Ernst & Young olisi havainnut jotakin epäilyttävää, heidän olisi Airaksisen mukaan pitänyt lähteä selvittämään asiaa tarkemmin ja tuoda selvityksestä tulos raportissa esille. Mitään tällaista ei kuitenkaan ilmennyt”, Guzenina sanoo.

Espoon konsernijaoston valmistelija, konserniohjauksen kehittämisjohtaja Maria Jyrkkä kertoi HS:lle antamassaan haastattelussa, että hänen näkemyksensä mukaan selvityksen tilaaminen on valmisteltu hyvässä yhteisymmärryksessä luottamushenkilöiden kanssa.

Jaoston maanantaisessa kokouksessa selvisi Maria Guzeninan mukaan, että selvityksen tilaamisen olisi viime vuoden lopulla luottamushenkilöistä kuitannut konsernijaoston silloinen puheenjohtaja Teemu Lahtinen (ps).

Lahtinen pitää mahdollisena, että hän on lopullisesti hyväksynyt selvityksen tilaamisen. ”En muista asiaa, joten en pysty vahvistamaan, että olisin sellaista sanonut, mutta se on hyvin todennäköistä”, Lahtinen sanoo.

Erityistilintarkastus ja selvitys synonyymeja?

Lahtinen kertoo käyneensä jaoston puheenjohtajana valmistelija Maria Jyrkän kanssa aiheesta paljonkin keskusteluja.

”En kuitenkaan usko, että sanomisillani on ollut erityisen ohjaavaa vaikutusta prosessiin. Selvityksen tilaaminen oli silloin virkamiesvalmistelussa.”

Lahtinen näkee, että erityistilintarkastus ja selvitys ovat termeinä käytännössä toistensa synonyymejä. ”Erityistilintarkastus ei ole täsmällinen lakitermi, eikä sitä jaoston antamassa toimeksiannossa täsmennetty”, Lahtinen sanoo.

”Tilintarkastajat vain ovat niin tarkkoja siitä tarkastus-sanasta, että ovat halunneet puhua selvityksestä.”

Lahtinen sanoo olevansa tyytyväinen sekä toimeksiantoon että sen seurauksena saatuun raporttiin.

”Vain sen olisin näin jälkikäteen ajatellen halunnut selvityttää, missä kohtaa viestintä katkesi keväällä 2016. Työmailla tiedettiin, että metron aloitus tulee viivästymään, mutta silti ehdittiin aloittaa iso kampanja metron liikenteen käynnistymisestä.”

Myös Guzenina vaikuttaa loppuen lopuksi tyytyväiseltä selvitykseen ja sen käsittelyyn. Hän pitää tärkeänä, että teetetty selvitys käsiteltiin perinpohjaisesti, ja että sen johdosta päätettiin ryhtyä toimiin.

Muutoksia saattaa olla luvassa myös Länsimetro oy:n hallituksessa. Jaosto päätti ohjeistaa kaupunkia valmistelemaan seuraavaan Länsimetro oy:n ylimääräiseen yhtiökokoukseen uudet hallituksen jäsenten valinnat siten, että hallituksen osaaminen vastaa kaikilta osin metrohankkeen vaativuutta.

”Pitää pohtia sitä, ovatko kaikki paikat poliittisia vai voisiko hallituksessa olla esimerkiksi hallitusammattilaisa. Tai liitetäänkö kokoonpanoon asiantuntijoita”, Guzenina sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Espoon konsernijaosto linjasi: Länsimetro oy:n hallituksen kokoonpanoa saatetaan muuttaa”

  1. Onhan se nyt päivänselvää, että poliitikkoja ei kaivata tällaisia projekteja toteuttavan yhtön hallituksessa. Muutenkin tuntuu nuo poliitikkojen projektit onnistuvan aina vimosen päälle..

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat