Homma himaan -palvelu pyrkii auttamaan nuorta itsenäiseen elämään siirtymisessä. Kuva: Minsu Kuusisto

Nuori maksaa asunnon vuokraa työllä – uusi palvelu auttaa itsenäisen elämän alkuun

Homma himaan -palvelu pyrkii auttamaan 18–26-vuotiaita nuoria itsenäisen elämän alkuun tarjoamalla asunnon työtä vastaan.

Kirjoittaja(t) Mikko Kortelainen

Idean takana on joukko eri aloilla toimivia nuoria aikuisia, joilla on osaamista nuoriso-, ohjelmisto- tai yrityspuolella.

Monelle nuorelle ensimmäisen asunnon ja työn löytäminen on vaikeaa. Samaan aikaan on tyhjiä tiloja ja tekijöitä kaipaavia töitä. Palvelussa pyritään luomaan digitaalinen asunnon- ja työnvälityksen alusta, jossa nuoret, tyhjät asuinhuoneet ja tekemätön työ kohtaisivat.

Kokeiluja käynnissä

Nuori maksaisi osan asunnon vuokrasta työllä. Esimerkiksi vanhus voisi tarjota huoneen asunnostaan nuorelle, joka auttaisi häntä kaupassa käynnissä tai tietokoneen käytössä. Yritys taas voisi vuokrata tyhjän huoneen ja saada sitä vastaan lastenhoitoapua työntekijöilleen.

Projektikoordinaattori Ella Lautaniemi kertoo, että Homma himaan -palvelusta on jo viisi kokeilua, joista kolme on vielä käynnissä. Toistaiseksi yksityisten ihmisten tai muiden kuin asuntoja vuokraavien yritysten asuntoja ei ole ollut mukana. Kumppaneina ovat olleet esimerkiksi Nuorisosäätiö ja Y-Säätiö.

Yhteensä yhdeksän nuorta on päässyt maistamaan itsenäistä elämää palvelun kautta. He ovat tehneet naapurustoon sijoittuvia työtehtäviä.

Nuoret ovat työskennelleet 20 tuntia kuukaudessa. Verosyistä asumista ei Lautaniemen mukaan voida maksaa suoraan työllä, mutta työstä saatavalla palkalla vuokraa voi maksaa. Aivan koko vuokraa työstä saatava palkka ei kata, mutta opiskelija tai osa-aikatyötä tekevä nuori tulee palkalla toimeen.

Palvelun kehittäjät uskovat, että palvelulla on laaja vaikutus nuoren elämään. Asunto ja työ kohottavat nuoren itsetuntoa, lisäävät oman elämän hallinnan tunnetta ja pienentävät syrjäytymisvaaraa.

Rahoitusta tarvitaan

Palvelu ylsi Vuosisadan rakentajat -haastekilpailun finaaliin, mutta ei voittanut sitä. Nyt hankkeessa on Aran avustuksen turvin kaksi osa-aikaista työntekijää, mutta jatkon kannalta rahoituksen hankkiminen on suurin ongelma.

”Rahoitusta tarvittaisiin, jotta työntekijöitä voitaisiin palkata pitemmäksi ajaksi ja ottaa uusia kumppaneita mukaan”, Lautaniemi sanoo.

Kokeiluja on tarkoitus laajentaa pääkaupunkiseudulta muualle maahan. Lautaniemen mukaan tavoitteena on valtakunnallinen toiminta. Sosiaali- ja nuorisotoimen kanssa aiotaan tehdä yhteistyötä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Nuori maksaa asunnon vuokraa työllä – uusi palvelu auttaa itsenäisen elämän alkuun”

 1. ”Nuoret ovat työskennelleet 20 tuntia kuukaudessa. Verosyistä asumista ei Lautaniemen mukaan voida maksaa suoraan työllä, mutta työstä saatavalla palkalla vuokraa voi maksaa.”

  Jiihaa miten vallankumouksellinen oivallus. Millähän niiden muiden Suomen vuokra-asuntojen vuokra ajatellaan maksettavan, ellei vuokralaisen työssään saamalla palkalla? Asumistuella? No se on tietty osin totta, toki joku on senkin ostovoiman eteen töitä tehnyt, vaikkakaan ei vuokralainen.

 2. ”Aivan koko vuokraa työstä saatava palkka ei kata, mutta opiskelija tai osa-aikatyötä tekevä nuori tulee palkalla toimeen”

  Siis palkka ei riitä vuokraan, mutta silti sillä tulee toimeen? Tässä yhtälössä on nyt joku juttu, jota en ymmärrä.

  Vai tarkoitettiinko tällä sitä, että palkka ja muut tuet mahdollistavat ”niukan” toimeentulon.

 3. Mites tuo muuten menee verotuksellisesti. Jos sanotaan, että huoneen hinta on 200 e/kk. opiskelijan veroprosentti on melko pieni, joten bruttotulojen pitäisi olla ehkä 220e/kk. Työnantajalle (eli jutun esimerkissä vanhukselle) tämä tarkoittaisi noin 330 e/kk kuluja. Paitsi, että tietysti saa vuokran 200e/kk miinus pääomaverot 60e/kk eli todelliset kulut on 330-200+60 = 190 e/kk. No se lienee kohtuullinen korvaus palveluista.

  Tosin sitten kun nuori liukastuu kauppamatkalla ja katkaisee jalkansa, niin vanhukselle tulee 10 000 euron lasku lääkäriltä… Uskaltaako ottaa sitä riskiä…

 4. Miksi näitä tungetaan vanhuksien ja vammaisten koteihin ja täysin alaa osaamattomat ”hoitajat” lorvii meidän nurkissa?? Parhaatkin keleet tässä vetämässä projektia, Nuorisosäätiöllä aivan SIKAkalliit vuokrat kämpissään ja niitä on varaa rakentaa monilla sadoilla miljoonilla juuri nytkin.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi