Kokeile kuukausi maksutta

Vantaa teettää sisäilmaongelmista oirekyselyn kouluissa ja päiväkodeissa – lisää työntekijöitä ongelman hoitoon

Vantaa seuraa Helsinkiä ja aikoo teettää kaikkien koulujen oppilaille sisäilmaoireista kyselyn.

Vantaan Peltolan koululla on ollut rakenteellisia ongelmia jo pitkään. Vuonna 2011 koulun katto vajosi lumen painosta. Kuva: Tapio Vanhatalo

Helsingistä poiketen Vantaa teettää oirekyselyn samanaikaisesti myös päiväkodeissa.

Peruskoulujen lisäksi kysely tehtäisiin myös ammatillisessa oppilaitoksessa. Lukioissa on oma oirekysely osana laajempaa hanketta.

Oirekyselyä on kannatettu, koska sisäilmaongelmista kärsitään niin monissa kouluissa ja päiväkodeissa, että Vantaalla on ollut vääntöä rajallisten remonttirahojen kohdentamisesta.

Osa kaupunginvaltuutetuista on myös vastustanut oirekyselyä, koska rahoja on haluttu ohjata suoraan korjauksiin.

”Oirekysely on tasa-arvoinen keino lähestyä asiaa”, sanoo sisäilma-asioiden neuvottelukunnan puheenjohtaja Sami Kanerva (kok).

Neuvottelukunta suosittaa lisäväen palkkausta

Poliitikoista koottu neuvottelukunta on uusi, ja sille on budjetoitu erillinen 500 000 euron määräraha kohdennettavaksi kaupungin toiminnan parantamiseen. Määrärahan käytöstä päättää kaupunginhallitus.

Korjausohjelma valmistui

  • Vantaa remontoi sisäilmaongelmia tämän vuoden aikana seuraavissa kouluissa: Peltolan koulu, Veromäen koulu, Jokiniemen ala-aste, Martinlaakson koulu, Ilolan koulu, Seutulan koulu, Kilterin koulu, Mikkolan koulu, Rekolan koulu, Päiväkummun koulu.
  • Korjattavia päiväkoteja ovat: Varistonniityn päiväkoti, Hiekkaharjun päiväkoti, Maauuninpolun päiväkoti ja Tähdenlennon päiväkoti.

Pikaisia päätöksiä odottaneille vasta helmikuussa sorvattu toimenpideohjelma tuntuu kovin hitaalta tahdilta. Kanervan mukaan tykkänään uuden neuvottelukunnan työn luominen on ottanut aikansa. Ensimmäinen kokous oli syyskuun lopulla.

Oirekyselyn lisäksi neuvottelukunta suosittaa kaupunginhallitukselle kahden uuden vakanssin perustamista. Toinen tulisi tilakeskukseen auttamaan sisäilmakohteiden valmistelussa ja toinen kouluterveyteen, jossa esimerkiksi oppilaiden oireilmoitusten yhteenvetoon tarvitaan uusi käsipari.

Kahden uuden työntekijöiden palkkaamiseen ja oirekyselyn tarjouskilpailun valmisteluun kuluu aikaa todennäköisesti kuukausia.

Vantaan tilakeskus on jo rekrytoimassa yhtä uutta työntekijää joukkoonsa budjettivarojensa puitteissa. Tilakeskuksen sisäilmaremonttien korjausrahaa on paisutettu miljoonalla eurolla yhteensä viiteen miljoonaan euroon.

Yli kymmenen korjattavaa koulua

Juuri valmistuneen työohjelman mukaan korjattavia vantaalaiskouluja on tänä vuonna yhteensä 12 ja päiväkoteja ainakin neljä. Korjattavien kohteiden lista voi vielä muuttua vuoden aikana.

Lisäksi kahdessa päiväkodissa, Havukalliossa ja Solkikujan päiväkodissa sisäilmaongelmiin puututaan peruskorjauksen yhteydessä. Vantaa on myös rakentamassa Hämeenkylään puretun koulun tilalle uutta koulurakennusta.

Rajatorpan koulutontille tulee uusi rakennus, jonka jälkeen vanha koulu voidaan purkaa. Ylästön kouluun on nousemassa laajennusosa, joka antaa mahdollisuuden luopua huonokuntoisesta Vantaankosken koulusta.

Tilakeskuksen tavoitteena on korjata mahdollisimman laajoja alueita vaikutusten takaamiseksi. Eri kohteissa muun muassa uusitaan pintamateriaaleja, poistetaan sisäilmaan leijuvien kuitujen lähteitä, tiivistetään läpivientejä ja puhdistetaan ja säädetään ilmanvaihtoa.

Lattiaremonteissa tilakeskus on kokeillut muovimattojen vaihtamista esimerkiksi keraamisiin laattoihin. Muovimattojen poistosta on saatu hyviä tuloksia esimerkiksi Kartanonkosken koulussa.

Sisäilmatutkimukset ja korjausten suunnittelu jatkuvat useissa kohteissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Vantaa teettää sisäilmaongelmista oirekyselyn kouluissa ja päiväkodeissa – lisää työntekijöitä ongelman hoitoon”

  1. Lista ei taida näytellä koko totuutta asiasta, se taitaisi olla paljon pidempi jos asiaa tarkasteltaisiin totuudenmukaisesti. On ymmärrettävää, että budjetointi on haastavaa jos ei ole mistä budjetoida tai löytyy joitain mukavampia hankkeita (intressejä) mihin rahaa laittaa, mutta entä tiloihin pakotetut ihmiset, ajaako raha niiden edelle? Läpinäkyvyys tässäkin asiassa olisi oikeudenmukaisin tapa olla ja toimia, lapset ovat viattomia näihin ongelmiin ja tarpeettomia kärsijöitä.

    1. Joo ei näytä ihan totuutta, koska tyttäreni homekoulu on ollut pidempään remontissa. Edelleen siellä kuitenkin ollut opiskelijoita koko ajan. Tytär onneksi oli väistötiloissa, koska vaadin sitä perheemme sairastuttua vanhassa homekodissa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat