Rakennuskustannukset jatkoivat nousuaan syyskuussa

Rakennuskustannusten kokonaisindeksi nousi hienoisesti elokuusta syyskuuhun, kertoo Tilastokeskus.

Rakennuskustannukset nousivat hienoisesti myös syyskuussa.

Kokonaisindeksi nousi kuukaudessa 0,1 prosenttia. Tarvikepanosten hinnat nousivat kuukaudessa 0,3 prosenttia ja palveluiden hinnat 0,6 prosenttia. Työpanosten hinnat pysyivät edellisen kuukauden tasolla.

Vuositason tarkastelussa rakennuskustannukset nousivat Tilastokeskuksen mukaan kuluvan vuoden syyskuussa 2,8 prosenttia vuoden takaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 3,5 prosenttia, palveluiden hinnat 2,4 prosenttia ja työpanosten hinnat 2 prosenttia edellisen vuoden syyskuuhun verrattuna.

Yksittäisistä panoksista eniten kallistui kuukauden aikana puutavara, jonka kustannukset nousivat 2,3 prosenttia elokuuhun verrattuna. Vuodessa puutavara on kallistunut peräti 12,8 prosenttia. Myös ikkunat ja ovet kallistuivat kuukaudessa selvästi, 1,3 prosenttia, ja vuodessa niiden hinnat ovat nousseet 4,1 prosenttia.

Vuoden aikana betonielementit ovat kallistuneet reippaasti, 10,7 prosenttia, mutta syyskuussa niiden hinnat kuitenkin halpenivat 0,3 prosenttia elokuuhun verrattuna.

Eniten vuoden aikana ovat laskeneet rakennusalueiden pintarakenteiden kustannukset, 6,7 prosenttia. Syyskuussa niiden hinnat eivät kuitenkaan muuttuneet elokuuhun verrattuna.

Virallinen rakennuskustannusindeksi mittaa uudistalonrakentamisessa käytettävien tuotantopanosten hintakehitystä rakennusyrityksen/urakoitsijan näkökulmasta. Virallisen rakennuskustannusindeksin kokonaisindeksi lasketaan neljän talohanketyypin painotettuna keskiarvona.

Rakennuskustannusindeksi perustuu rakennustarvikkeiden valmistajilta sekä tukku- ja vähittäiskaupoilta kerättyihin hintatietoihin. Työkustannusten muutokset saadaan Tilastokeskuksen ansiotasoindeksistä. Talonrakentamisessa käytettyjen palvelujen hintatiedot saadaan pääosin Tilastokeskuksen palvelujen tuottajahintaindeksin tiedonkeruusta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuskustannukset jatkoivat nousuaan syyskuussa”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi