Kokeile kuukausi maksutta

Rakentaja ihmettelee Jätkäsaaren asuntokohua

Rakennusliike Reposen toimitusjohtaja Mika Airaksela kummastelee Helsingin Jätkäsaaren Vihreistä vihrein -kerrostalokorttelin ympärillä käytyä keskustelua sisäilmaongelmista.

Vihreista vihrein -kortteliin kuuluva Hyväntoivonkatu 4 vuoden 2018 kesäkuussa. Kuva: Anne Kurki

Helsingin Sanomien mukaan osa asukkaista on muuttanut pois sisäilmasta johtuvista terveyssyistä. Rakennusliike Reponen on vuonna 2017 valmistuneen kohteen rakentaja.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Kokeile nyt 1 kk veloituksetta!

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 3/6/12 kk.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Rakentaja ihmettelee Jätkäsaaren asuntokohua”

  1. Tervetuloa helppojen, aina aurinkoisten ja ymmärtäväisten käyttäjien ja asukkaiden maailmaan toivoo kiinteistöalan Hessu

  2. Skeidaskatto ja Warawandan fallox, paha yhdistelmä.

  3. Jos uskoo tarpeeksi vahvasti sisäilman olevan huonoa, alkaa myös saamaan fyysisiä oireita. Ihan tavallista psykiatriaa.

  4. Onko kohteessa mineraalivillaa ulkoilmakammioiden, ilmanvaihtokoneiden ja kanavien äänenvaimennusmateriaalina? Suosittelen vaihtamaan ne mineraalivillattomiin.
    https://www.rakennuslehti.fi/2017/04/ilmakanavien-ja-akustoinnin-polisevat-villaeristeet-aiheuttavat-homeen-kaltaisia-oireita/

    Mineraalivillan hajua tuottavia IV-tuotteita tuntuu tulevan markkinoille edelleenkin ja haisevampina kuin aiemmin! Toki myös väliseinävilloista löytyy haisevia tuotteita. Haju yleensä indikoi, että ilman eri VOC-yhdisteiden pitoisuudet ylittävät TTL:n viitearvot (P50 tai P90).
    TTL: Ohje työpaikkojen sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen http://www.julkari.fi/handle/10024/131872
    S.6: Viitearvo ”Viitearvo P50 kuvaa tavanomaista sisäilman laatutasoa ja viitearvo P90 kuvaa tasoa, jonka ylitys viittaa selvästi epätavanomaisen epäpuhtauslähteen olemassaoloon.”
    S. 35: Rakennuksesta peräisin olevat epäpuhtaudet: ”Sisäilman epäpuhtauspitoisuuden ollessa välillä 50 – 99 % sisäilman viitearvosta tulos voi viitata rakennukseen liittyvään sisäilmasto-ongelmaan, jolloin on erityisen tarkkaan arvioitava muiden teknisten selvitysten tuloksia ja tilannetta kokonaisuutena (ABC-osa-alueet) sekä lisäselvitys-, seuranta- tai toimenpidetarpeita.”

    Mineraalivillan hajua löytyy uusista (!) kauppakeskuksista, kouluista ja asuinkerrostaloista. IV:n mineraalivillan sideaineen VOC-päästöt kannattaa haistaa ja mitata suoraan tuloilmasta (VTT 2019 Sisäilmastoseminaari). Eri VOC-aineiden pitoisuudet vaihtelevat ilmankosteuden mukaan, ja yleensä kosteammalla kelillä päästöjä on reilusti enemmän (5 – 60 x). Myös TVOC-alueen ulkopuolella voi olla merkittäviä pitoisuuksia.

    Myös kuitupäästöt mineraalivillasta uutena ja 10 – 20 vuoden kuluttua ovat ongelma. Työterveyslaitos (TTL) julkaisee alkuvuodesta (2020) uuden raportin mineraalivillakuiduista osana Kansallista sisäilma ja terveys -ohjelmaa.

    STM ja YM voisivat antaa määräyksiä ilmanvaihtotuotteiden puhtausvaatimuksista, jotta valvontaviranomaisella (Tukes) olisi keinoja valvoa kyseisiä rakennustuotteita.

Viimeisimmät näkökulmat