Uutiset Arkkitehtuuri Energiatehokkuus Rakentaminen Johanna Aatsalo Yksi kommentti

Rakentamisen Ruusu 2017 -palkinto asuinkerrostalokohteelle

Rakentamisen Ruusu 2017 on myönnetty Vihreista vihrein-kerrostalolle ja hankkeessa mukana olleille viidelle asiantuntijalle.

Vihreistä vihrein -kerrostalon keittiöpuutarhan ensimmäisen vuoden kasvua rakennuksen katolla. Kuva: Pia Kuusiniemi / Loci maisema-arkkitehdit

 

Vihreistä vihrein -asuinkerrostalo sijaitsee Helsingin Jätkäsaaressa ja sen on rakennuttanut TA-Yhtiöt ja toteutti Rakennusliike Reponen. Kohteen suunnittelusta vastasi Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli. Maisemasuunnittelun teki Loci maisema-arkkitehdit. Vihersuunnittelusta ja ympäristöbiologiasta vastasi Roslings Manor Gardens.

Palkinnon vastaanottivat arkkitehti Pia Ilonen, maisemasuunnittelija Pia Kuusiniemi, rakennuttajan edustaja Mikael Lönnroth, rakentajan edustaja Hannu Saari ja vihersuunnittelija Taina Suonio.

Palkintoperustelujen mukaan TA-Yhtiöiden kohde on innovatiivinen ja rohkea hanke, jossa on onnistuttu yhdistämään ekologiset tavoitteet viihtyisään ja kohtuuhintaiseen asumiseen.

Julkisivut vehreiksi

Palkitun hankkeen tavoitteena on selvittää viherkattojen toimivuutta asuinkerrostalossa ja etsiä julkisivujen vihreyttämisen ratkaisuja. Siinä haettiin myös tietoa viherrakentamisen vaikutuksesta hulevesiin, energiatehokkuuteen ja asukkaiden yhteisöllisyyteen.

Jätkäsaaressa sijaitsevan kohteen kerrostalon kattotasanteiden metsäiset oleskelualueet, hedelmä- ja marjakeitaat, ketokatot, viljelypuutarhat ja perhosbaarit on sovitettu yhteen asukkaiden yhteisten saunatilojen ja kerhohuoneiden kanssa.

Katujulkisivujen uloimmassa pinnassa on puu- ja teräsritilöitä paloturvallisuuden sallimissa rajoissa sekä suuret teräksiset istutuslaatikot julkisivun kasveille.

Kohde ei ollut perinteisellä tavalla valmis, kun se otettiin käyttöön. Ulkoasu muokkautuu lopullisesti vasta, kun kasvillisuus, kenties arvaamattomalla tavalla, valtaa alaa.

Palkintoraati kiittelee, että rakennushankkeeseen ryhtyvä ja suunnittelijat ovat vieneet hanketta pitkäjänteisesti eteenpäin vuorovaikutteisella yhteistyöllä ja mukaan on sitoutettu erilaisia osapuolia.

Matalat neliöhinnat

Hankkeeseen on kytketty pitkäaikainen tutkimusseuranta, josta vastaavat Helsingin yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto.

Kohteen sijainti pienilmastoltaan varsin vaativassa Jätkäsaaressa tuo seurantaan erityistä lisäarvoa – siellä onnistuneiden ratkaisujen voidaan olettaa toimivan myös muilla alueilla.

Palkintoraati kiittelee myös rakennusliike Reposta, joka on tarttunut rohkeasti hankkeeseen ja toteuttanut sen ammattitaidolla ja paneutuneesti tavoitteita kyseenalaistamatta. Toiminnasta huokuu kiinnostus edistää rakentamisen monipuolisuutta.

Hankkeen onnistumisesta kertoo osaltaan myös se, että vaikka kohteessa on tehty viherrakentamisen erityisratkaisuja ja asumisen laadusta ei ole tingitty, rakentamisen neliöhinnat ovat osoittautuneet Jätkäsaaren matalimmiksi.

Vaativaa peruskorjausta

Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus sai kunniamaininnan erittäin onnistuneesta hankkeesta. Palkinto ojennettiin pääsuunnittelija Pauno Narjukselle ja rakennussuunnittelija Richard Alaskewiczille LPR-arkkitehdeistä sekä Optiplanin Jouko Laukalle, joka vastasi talotekniikan osalta peruskorjauksesta.

Palkintoraati kiitteli kaupunginteatterin korjauksia, muutoksia ja täydennyksiä, jotka on taitavasti suunniteltu ja toteutettu siten, että ne sulautuvat arkkitehti Timo Penttilän alkuperäiseen arkkitehtuuriin lähes huomaamattomina.

Hienovaraista uusittavaa

Teatterin peruskorjaukseen kuului toiminnallisia parannuksia. Rakennusta myös vähäisesti laajennettiin alkuperäisiä suunnitteluratkaisuja kunnioittaen. Molempien näyttämöiden teatteritekniikka uusittiin.

Esimerkiksi yleisötilat kunnostettiin hienovaraisesti. Muun muassa lämpiön laajat lasirakenteet onnistuttiin pääosin säilyttämään ja näin vaalimaan oleellisen tärkeää yhteyttä sisätilan ja ympäröivän puistomaiseman välillä.

Alkuperäistä kunnioittava ote näkyy myös henkilökuntatilojen korjauksessa. Siellä myös vanhat kalusteet säilytettiin ja kunnostettiin.

Monia ongelmallisia kohtia jouduttiin ratkaisemaan, kun vanhentuneet talotekniset järjestelmät uudistettiin kauttaaltaan. Monesti on mainittu, kuinka vaativaa on sovittaa uusi talotekniikka modernin arkkitehtuurin ratkaisuihin. Teatterin peruskorjauksessa tämä on edellyttänyt poikkeuksellista paneutuneisuutta.

Panostus esteettömyyteen

Myös rakennuksen esteettömyyden parantaminen oli peruskorjauksen tärkeä tavoite. Uusi hissi rakennettiin ja kaksi muuta modernisoitiin. Katsomoihin lisättiin pyörätuolipaikkoja, joissa on sähköpisteet hengityskoneessa olevia varten.

Näkövammaiset otettiin huomioon opasteiden suunnittelussa sekä portaikkojen ja tasoerojen varustuksessa. Myös valaistusta parannettiin.

Ulkovalaistuksella haluttiin nostaa rakennuksen arvot ja kaupunkikuvallinen asema entistä paremmin esiin. Valaistu ulkotila yhdistyy laajojen lasipintojen välityksellä valaistuihin lämpiötiloihin.

Palkinto jaettiin 23. kerran laadukkaasta rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä. Palkittavat valitsi Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

  • Vihreistä vihrein? Mistä materiaalista kerrostalon runko on tehty? No kai sentään puusta, vaikka jo yksi TA:n talo kastuikin. No se on ainakin selvää, että terassikatot eivät pitkää aikaa Suomessa kestä.

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia