Sato teki yhden historiansa suurimmista tonttikaupoista

Sato ja Y-Säätiö käynnistävät Helsingin Oulunkylän ”Viisaan liikkumisen korttelin” rakentamisen tänä vuonna.

Oulunkylän alueelle rakennetaan lähivuosina yhteensä noin 500 vuokra-, omistus- ja osaomistusasuntoa. Kuva: Sato

Sato ja Y-Säätiö ovat sopineet VR Groupin kanssa Helsingin Oulunkylän aseman ja tulevan Raide-Jokerin solmukohdassa sijaitsevan alueen kiinteistökaupasta. Alueelle rakennetaan lähivuosina yhteensä noin 500 vuokra-, omistus- ja osaomistusasuntoa.

Sato ja Y-Säätiön omistama M2-Kodit ostivat alueen vuoden lopussa kiinteistökaupassa VR Groupilta. Tonttikauppa on yksi Saton historian suurimmista, yhtiö kertoo tiedotteessa. M2-Kodit vastaa alueelle tulevasta valtion tukemasta vuokra-asuntotuotannosta.

Sato ja VR Group sopivat jo loppuvuonna 2016 VR:n Oulunkylässä omistaman korttelin kehittämisestä ja ostamisesta asemakaavoituksen valmistuttua. Korttelin asemakaava hyväksyttiin Helsingin kaupunginvaltuustossa päättyneen vuoden marraskuussa, ja lainvoiman 31 100 kerrosneliömetriä asuntorakentamista mahdollistava kaava sai joulukuun lopulla.

”Viisaan liikkumisen kortteliksi nimetyn tontin sijainti Raide-Jokerin ja pääradan risteyksessä on ainutlaatuinen. Kaavoituksen tärkeimmäksi lähtökohdaksi valittiin julkisiin liikenneyhteyksiin ja kevyen liikenteen mahdollisuuksiin tukeutuva korttelirakenne, joka joustaa asumisen ja liikkumisen tarpeiden muuttuessa”, sanoo Saton investoinneista vastaava liiketoimintajohtaja Antti Aarnio.

Uudelle alueelle rakennetaan seuraavien 5-8 vuoden aikana noin 500 uutta asuntoa: vapaarahoitteisia vuokra- ja omistusasuntoja, valtion tukemia vuokra-asuntoja sekä välimuodon asuntotuotantoa. Alueella on tällä hetkellä 1970-luvulla rakennettu kerrostalokortteli, jossa on yhteensä 155 asuntoa. Nykyiset, VR Groupin omistamat asunnot puretaan, sillä ne vaatisivat täydellistä peruskorjausta, joka ei ole taloudellisesti kannattavaa.

”Uusi kortteli sijaitsee liikenteen kannalta erinomaisella paikalla, ja sen avulla voimme vastata pääkaupunkiseudun kasvavaan asuntopulaan. Asukkaille alue tarjoaa mahdollisuuden kestävämpään, autottomaan elämäntapaan, sillä myös kevyeen liikenteeseen satsataan alueen suunnittelussa paljon”, kertoo Y-Säätiön omistaman M2-Kotien rakennuttamisjohtaja Pekka Kampman.

Sato on käynnistänyt alueen toteutussuunnittelun yhdessä kaavoituksen pohjaksi järjestetyn arkkitehtikilpailun voittaneen Arkkitehtitoimisto HMV:n kanssa. Alueen rakentamisen on tarkoitus käynnistyä vuoden 2020 aikana.

”On ilo olla mukana tukemassa kaupunkirakenteen tiivistämistä ja täydennysrakentamista tulevassa keskeisessä raideliikenteen solmukohdassa pääkaupunkiseudulla. Saton ajatukset Viisaan liikkumisen korttelista tukevat hyvin VR Groupin strategiaa kasvattaa raideliikenteen matkustajamääriä”, sanoo VR Groupin kiinteistökehityspäällikkö Kai Perhola tiedotteessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Sato teki yhden historiansa suurimmista tonttikaupoista”

 1. Olipas sivistyneesti kerrottu, miten he haluavat rakentaa bulkkiasuntoja ”ilman autopaikkoja”. Palkankorotuksen sietäisi johtoporras tuosta saada.

 2. Asumistukiin menee maanlaajuisesti jo yli 2 MRD
  Sossupummille on ihan sama onko asumistuki 100 tai 1000/ kk, kuntahan maksaa kaiken, rahat menevät suoraan kiinteistösijoittajille
  
Vuokraovi.com mukaan yksiön vuokra Tampereen Linnainmaalla on noin 600 euroa /kk. SATO on yksi Linnainmaan vuokra-asuntojen suurista omistajista . SATO Oyj – alunperin lyhenne sanoista ” sosiaalinen asuntotuotanto – on nykyään pörssiyhtiö, jonka suurimmat omistajat ovat wikpedian mukaan

  * ruotsalainen Balder Finska Otas AB 54,4 %
  * Stichting Depositary APG Strategic Real Estate Pool 22,6 %
  * Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo 12,7 %
  * Valtion Eläkerahasto 4,9 %
  * Rakennusliitto ry 1,19 %
  * 
Esim: 100 % tuki- ja päihderiippuvainen Arska ( nimi keksitty ) asuu Linnainmaalla . KELA:n sivulta löytyvien tietojen mukaan Arska
  *
  * saa toimeentulotukea 497,29 euroa ja asuntotukilaskurin mukaan
  * asumistukea 316,80 euroa. Arskalla jää vuokran omavastuun jälkeen
  * käyttörahaa kuukaudessa 497,29+316,80 – 600 euroa = 214,09 euroa.
Pauli Vahtera esitti muutama vuosi sitten blogissaan laskemia, että
  * ay liikkeen rahasampo KOJAMO ( skojjaamo? ) ja SATO tuottaisiv
  * at voittoa vaikka vuokrat puolitettaisiin. Tällä ” matematiikalla ” Linnainmaan asuntojen omistajat hyötyvät KELAN maksamista tuista 300 euroa/kk , eli enemmän kuin Arska, jolle KELAN tuet oli tarkoitettu.
  *

  Jos Arska elää siivosti, paikkoja rikkomatta, Arskaa voisi luonnehtia pääomasijoittajien ( ay liike, ukomaiset sijoittajat ym ) kannalta ihanneyksilöksi! Pelkoa siitä, että Arska alkaisi säästää omaa asuntoon ei ole. KELAN maksaessa tukirahoista päältä pois 600 euroa suoraan vuokranantajalle (? ) , ei myöskään synny riskiä maksamattomista vuokrista.

  Onko meillä Suomessa enää varmempaa ja tuottavampaa bisnestä – joka rahoitetaan kokonaan veronmaksajien rahoista?

 3. Käännähän nyt pienemmälle sitä vainoharharuuviasi. Koita vaikka vaihteeksi esittää jokin ratkaisu tähän ilmiöön, sen sijaan että tuot esille kaikkien jo tietämää tilannetta, johon yhteiskunta on ajautunut tahtomattaan.

Vastaa