Vapaarahoitteiset vuokrat nousseet etenkin lähiöissä – koronakriisi lisännyt lähiöasuntojen kiinnostavuutta

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä eniten pääkaupunkiseudulla.

Siltamäki kuuluu Helsingin osa-alueeseen 4, jossa vuokrat ovat nousseet kaikkein ripeintä vauhtia Helsingissä. Kuva: Liisa Takala / HS

Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,8 prosenttia vuodessa, kun koko muun Suomen vuokrien keskimääräinen nousuvauhti jäi 1,0 prosenttiin vuodessa.

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa Helsingin keskivuokrataso on edelleen korkein koko maassa, 21,1 euroa neliöltä. Viimeisen kuuden kuukauden aikana solmituissa uusissa vuokrasuhteissa Helsingissä keskimääräinen vuokraneliö maksoi 22,7 euroa neliöltä

Pääkaupunkiseudulla Helsingissä vuotuinen vuokrien nousu oli 1,8 prosenttia, Espoo-Kauniaisissa samoin 1,8 prosenttia ja Vantaalla 1,7 prosenttia.

Helsingin osalta merkille pantavaa on, että vuokrien nousu oli hitainta vyöhykkeellä 1 eli aivan keskustassa ja sen tuntumassa olevilla alueilla. Tällä 1-alueella vuokrat nousivat 1,5 prosenttia vuodessa. Helsingin neljästä osa-alueesta ripeimmin vuokrat kohosivat vyöhykkeillä 2 ja 4. Niillä nousua kertyi vuodessa 2,0 prosenttia. Osa-alueeseen 2 kuuluvat muun muassa Töölö, Lauttasaari, Kallio, Vallila ja Haaga. Osa-alueella 4 sijaitsevat esimerkiksi Sörnäinen, Pihlajamäki, Siltamäki, Jakomäki ja Kontula.

Vuokravälittäjä ja asuntosijoittaja Vuokraturva oy kertookin omassa markkinakommentissaan, että kriisi on lisännyt kunnoltaan vaatimattomien ja vuokriltaan edullisten lähiöasuntojen kiinnostavuutta. Tasokkaimpien ja vuokriltaan arvokkaimpien keskusta-asuntojen kysyntä taas on kriisin aikana laskenut, ja vuokria on jouduttu tarkistamaan alaspäin. Yleinen trendi on, että vuokra-asuntoa vaihdetaan nyt edullisempaan, ei kalliimpaan.

Vuokraturva kertoo edelleen, että juuri nyt nopeasti lisääntynyt varovaisuus asuntomarkkinoilla on yllättäen vaikuttanut A-luokan sijainnilla oleviin asuntoihin kielteisesti ja B-luokan sijainneilla oleviin edullisiin lähiöasuntoihin myönteisesti. Tämä on näkynyt erityisen selvästi pääkaupunkiseudulla ja ollut Vuokraturvalle yllätys. Esimerkiksi finanssikriisin aikaan näin äkillistä ja selvää muutosta ei nähty.

Jyväskylässä vuokrat nousivat vain vähän

Muun Suomen kaupungeista ripeintä vuokrien nousu oli Tampereella ja Turussa, joissa nousua kertyi 1,6 prosenttia vuodessa. Oulussa nousuvauhti oli lähes samaa tasoa, 1,5 prosenttia. Viimeisen kuuden kuukauden aikana solmituissa uusissa vuokrasuhteissa keskimääräinen vapaarahoitteinen vuokraneliö maksoi Tampereella 15,7 euroa neliöltä ja Turussa 15,2 euroa neliöltä.

Isoista kaupungeista hitainta vuokrien nousu oli Jyväskylässä, jossa ne kohosivat 0,4 prosenttia vuodessa.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta asuntojen vuokrien neljännesvuositilastosta, joka perustuu Kansaneläkelaitoksen asumistukirekisterin ja yksityisten vuokrataloyhtiöiden tietoihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vapaarahoitteiset vuokrat nousseet etenkin lähiöissä – koronakriisi lisännyt lähiöasuntojen kiinnostavuutta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat