Vuokra-asuntojen suora ulkomainen omistus on vielä vähäistä

Asuntopoliittista kehittämisohjelmaa laatineen työryhmän raportissa on tietoja myös Suomessa sijaitsevien vuokra-asuntojen ulkomaisesta omistuksesta.

Kuopiolainen asintalo siirtyi brittiomistukseen vuonna 2018. Kuva Niiralan Kulma

Suorassa ulkomaisessa omistuksessa on raportin mukaan noin 18000 vuokra-asuntoa. Vuokra-asuntoja oli vuoden 2019 lopussa yhteensä 1008000.

Tämän ohella ulkomaiset sijoittajat kuitenkin myös rahoittavat suuria vuokrataloyhtiöitä, jolloin niillä on myös epäsuoraa vuokra-asuntojen omistusta.

Satosta on ulkomaisessa omistuksessa kolme neljäsosaa. Myös Kojamolla on ulkomaisia omistajia.

Rakennuslehti kertoi ulkomaisten sijoittajien tekemistä asuntokaupoista runsas vuosi sitten. Ulkomaiset sijoittajat kahmivat Suomen asuntoja – briteille kelpaavat Kajaaninkin asunnot

Korona ei ole hyydyttänyt kiinteistörahastoja

Suomeen oli rekisteröity vuoden 2020 kesäkuussa 177 kiinteistörahastoa. Niistä 31 oli avoimia erikoissijoitusrahastoja ja 146 suljettuja pääomarahastoja, ilmenee työryhmän raportista.

Avoimissa kiinteistörahastoissa oli viime kesäkuun lopussa sijoitusvarallisuutta 8,8 miljardia euroa ja suljetuissa pääomarahastoissa 4,6 miljardia euroa.

Kiinteistörahastojen saamiset sisältävät kiinteistösijoitusten lisäksi esimerkiksi pankkitalletuksia, joukkovelkakirjalaina- ja rahastosijoituksia.

Suomeen rekisteröidyistä avoimista erikoissijoitusrahastoista 6 rahastoa sijoittaa pääsijoitusstrategianaan asuntomarkkinoille. Näissä rahastoissa oli kesäkuun lopussa sijoitusvarallisuutta noin 3 miljardia euroa.

Suljetuilla pääomarahastoilla suoria asunto-osakesijoituksia oli selvästi vähemmän, noin 84 miljoonan euron edestä.

Pääosa kotimaisten kiinteistörahastojen sijoituksista ja sijoittajista on kotimaisia. Suurin osa kiinteistörahastojen rahastovelasta (noin 40 prosenttia) on kotimaisten kotitalouksien omistuksessa.

Muita suuria sijoittajaryhmiä ovat kotimaiset vakuutusyhtiöt, yritykset, työeläkeyhtiöt, ja muut sijoitusrahastot. Todennäköisesti myös näiden sijoittajien taustalla on usein kotitalouksia epäsuorasti.

Koronasta huolimatta kotimaisten kiinteistörahastojen nettomerkinnät ovat olleet pääosin positiivisia koko vuoden 2020 ajan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuokra-asuntojen suora ulkomainen omistus on vielä vähäistä”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat