Kokeile kuukausi maksutta

KOVA-selvitys: Vuokra- ja aso-talot kohtuukunnossa – korjaustarve kasvaa kuitenkin nopeasti

Selvitykseen osallistuneiden yhteisöjen kiinteistökannan korjaustarve tulee vuonna 2030 olemaan jo noin 245 miljoonaa euroa eli 37 prosenttia suurempi kuin vuonna 2019.

Yhteisöt korjasivat vuonna 2019 asuntokantaansa 176 miljoonalla eurolla eli käytännössä sen hetkisen korjaustarpeen verran.

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry:n selvityksen mukaan ammattimaiset vuokranantajayhtiöt ja -yhteisöt ovat korjanneet asuntokantaansa korjaustarpeen mukaisesti, mutta asuntokannan korjaustarve kasvaa tulevina vuosina.

Selvityksessä oli mukana 18 KOVAn jäsenyhteisöä, joiden asuntokanta on yhteensä yli 92 000 asuntoa. Se vastaa noin neljännestä kaikesta käyttö- ja luovutusrajoitusten alaisesta ARA-vuokra-asuntokannasta. Selvityksellä kerättiin tietoa yhteisöjen asuntokannan keski-iästä, kuntotasosta, korjaustarpeesta ja sen kehityksestä sekä korjausvelan määrästä ja sen kehityksestä tulevina vuosina. Selvityksen toteutti Forecon.

Selvityksen mukaan osallistuneiden yhteisöjen yhteenlaskettu korjaustarve vuonna 2019 oli 179 miljoonaa euroa. Korjaustarve kasvoi keskimäärin 3,3 prosenttia vuoteen 2018 nähden. Yhteisöt korjasivat vuonna 2019 asuntokantaansa 176 miljoonalla eurolla eli käytännössä sen hetkisen korjaustarpeen verran.

Korjauspommi tikittää jo

Korjaustarve kuitenkin kasvaa kaikissa yhteisöissä tulevina vuosina. Selvitykseen osallistuneiden yhteisöjen kiinteistökannan korjaustarve tulee vuonna 2030 olemaan jo noin 245 miljoonaa euroa eli 37 prosenttia suurempi kuin vuonna 2019. Korjaamisen tarve kasvaa keskimäärin kolme prosenttia vuodessa.

”KOVAn jäsenyhteisöt ovat hoitaneet kiinteistökantaansa vastuullisesti ja pitkäjänteisesti. Haasteena on kuitenkin ARA-asuntojen korjaamisen hinta ja rahoituksen saatavuus, erityisesti väestöltään vähenevillä alueilla. ARA-tuotantoon tulisikin palauttaa mahdollisuus kohtuulliseen ennakkovarautumiseen. Se takaisi myös vuokralaiselle tasaisemman vuokrakehityksen”, KOVAn lakimies Vilma Pihlaja muistuttaa.

Selvitykseen osallistuneiden 18 yhteisön asuntokannasta suurin osa oli kerrostaloja ja kohteet sijaitsivat eri puolilla Suomea. Selvitykseen osallistuneiden yhtiöiden asuntokanta oli keski-iältään 29 vuotta. Mukana olivat Espoon Asunnot, Hämeenlinnan Asunnot,  Imatran Vuokra-asunnot, Jyväskylän Vuokra-asunnot, Kiinteistö Oy Orimattilan Vuokratalot, Kiinteistö Oy Pikipruukki, Kiinteistö-KYS, Kokkolan Vuokra Asunnot, Kotkan Asunnot, Lahden Talot, Lappeenrannan Asuntopalvelu, Nurmijärven Kodit, Oulun Sivakka, Setlementtiasunnot, Tampereen Vuokratalosäätiö, TVT Asunnot, VAV Asunnot ja Y-Säätiö.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “KOVA-selvitys: Vuokra- ja aso-talot kohtuukunnossa – korjaustarve kasvaa kuitenkin nopeasti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat