Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuskoneiden vuokrauksen ennakoidaan jatkavan kasvuaan

Rakennuskoneiden vuokrauksen määrän ennustetaan jatkavan kasvuaan myös tänä vuonna. Tämä käy ilmi rakentamisen markkinainformaatiota tuottavan Foreconin tuoreesta ennusteesta.

Kuva: Cramo

Forecon ennakoi konevuokrauksen kasvuksi tänä vuonna prosentin. Yhtiön näkemys on kohentunut selvästi viime syksystä, sillä vielä marraskuussa se ennusti rakennuskoneiden vuokrauksen vähenevän tänä vuonna 3 prosenttia. Suurinta kasvu on rakentamisen ulkopuolisilla aloilla sekä korjausrakentamisessa. Ammattimainen korjaus kasvaa jo tänä vuonna. Uudistalonrakentamisessa vuokrakoneiden käyttö vähenee 2 prosenttia.

Rakennuskonevuokraus muille aloille kasvaa viime vuoden heikoista lukemista talouden kasvun myötä, vaikka esimerkiksi telinevuokraus kärsii edelleen tapahtumien puuttumisesta. Vuokrakoneiden käyttö muilla aloilla yleistyy jatkuvasti, ja niitä käytetään yhä useammissa tehtävissä. Porvoon jalostamon suurseisokki lisää konekäyttöä merkittävästi. Muiden toimialojen vuokrakäyttö kasvaa kuluvana vuonna 5 prosenttia ja pysyy ensi vuonna ennallaan.

Vaikka Forecon ennustaa rakentamisen supistuvan ensi vuonna, se odottaa konevuokrauksen kasvavan 2 prosenttia myös vuonna 2022. Ammattimaisen korjauksen kasvun odotetaan kiihtyvän edelleen ensi vuonna.

Vuokraustoiminnan arvo oli viime vuonna noin 890 miljoonaa euroa. Volyymi kasvoi yli 4 prosenttia ylittäen marraskuussa 2020 tehdyn 3 prosentin ennusteen. Ylitys aiheutui pääosin asuntorakentamisen kiihtymisestä loppuvuonna, vaikka rakennuskoneita käytetäänkin toimitilarakentamisessa enemmän kuin asuntorakentamisessa.

Korjausrakentamisen konevuokraus kärsi viime vuonna koronasta, kun ammattimainen korjaaminen asunnoissa väheni. Korona puolestaan vauhditti omatoimisten korjausten määrää, mutta niiden konevuokraus on pientä.

Rakentamisessa käytetään aiempaa enemmän sääsuojia sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Telineiden ja suojauskaluston vuokraus kasvaa edelleen muita koneryhmiä enemmän.

Rakentaminen on ylivoimaisesti suurin vuokrakoneiden käyttäjäsektori sen arvon ollessa lähes 600 miljoonaa euroa. Vuokrakoneiden käytöstä kolmasosa, 300 miljoonaa euroa, on rakentamisen ulkopuolella, huolto-, asennus- ja muissa töissä teollisuudessa, palvelu- ja tapahtumasektorilla, julkishallinnossa sekä kuluttajien hankkeissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuskoneiden vuokrauksen ennakoidaan jatkavan kasvuaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat