Kokeile kuukausi maksutta

RAKLI: Rakentamisen tahti rauhoittuu vuoden lopulla – liiketilavuokrat jatkavat laskuaan

Aloitusten odotetaan vähenevän kuluvan vuoden loppua kohden ja palautuvan normaaliin lukemiin. Pääkaupunkiseudulle rakennetaan tällä hetkellä yli puolet koko Suomen kerrostaloasunnoista.

RAKLIn mukaan asuntotarjontaa on jo käynnistetyissä hankkeissa runsaasti. Pääkaupunkiseudulle rakennetaan tällä hetkellä yli puolet koko Suomen kerrostaloasunnoista.

Pääkaupunkiseudun rakennusmarkkinassa on vilkasta kuluvana vuonna, kertoo RAKLIn tuore toimialakatsaus.

Uusien asuntojen rakennuslupien sekä aloitusten määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuoden syksystä. Myös toimitila-, korjaus- ja infrahankkeita on pääkaupunkiseudulla vireillä runsaasti erityisesti verrattuna muun Suomen tilanteeseen, katsauksessa todetaan.

Taustalla ovat kuluttajien sekä toimialojen parantunut luottamus tulevaisuuteen, matalat korot, rahan saatavuus, kiinteistöjen kiinnostavuus sijoituskohteina sekä elvytysraha näkyvät pääkaupunkiseudun rakentamisessa.

Pk-seudun asuntorakentaminen palaa normaalikierroksille

Asuntojen vuositason rakennuslupamäärä oli pääkaupunkiseudulla maaliskuussa 14 800 asuntoa, joka on hieman vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuntojen aloituksia on kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa tehty kuitenkin viimevuotista enemmän.

Aloitusten odotetaan RAKLIn mukaan vähenevän kuluvan vuoden loppua kohden ja palautuvan normaaliin lukemiin. Tarjontaa on jo käynnistetyissä hankkeissa runsaasti. Pääkaupunkiseudulle rakennetaan tällä hetkellä yli puolet koko Suomen kerrostaloasunnoista.

Asuntojen kysyntää hiljentää pk-seudun väestönkasvun hidastuminen. Huhtikuun 2021 lopussa vuosikasvu oli ennakkotietojen mukaan 5 100 asukasta, joka on 65 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Koko Suomen vuosittaisesta väestönkasvusta yli kolmannes kohdistui pääkaupunkiseudulle.

Toimitilarakentaminen pääkaupunkiseudulla on ollut asuntorakentamista rauhallisempaa.  Liikerakentamisen aloitukset ovat edelleen matalalla tasolla, mutta rakennuslupien määrä on niihin nähden korkealla.

Toimitilavuokrat laskevat edelleen

Kevään 2021 RAKLI-KTI Toimitilabarometrissa Helsingin keskustan prime-toimiston nettotuottovaatimus pysyi ennallaan 3,7 prosentissa. Myös liikekiinteistön tuottovaade keskustassa on pysytellyt viimeisen vuoden ajan 4,7 prosentissa.

Espoossa ja Vantaalla prime-toimistojen nettotuottovaatimukset laskivat, mutta pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa kaupungeissa ne pysyivät viime syksyn tasolla.

Barometrin mukaan Helsingin keskustassa toimistovuokraodotukset olivat vähemmän negatiivisia kuin muissa kaupungeissa, mutta sielläkin kolmannes vastaajista arvioi toimistovuokrien laskevan. Liiketilavuokrien osalta selvästi yli puolet vastaajista odottaa liiketilavuokrien laskevan kaikissa kaupungeissa. Tyhjä tila lisääntyy toimisto- ja liiketiloissa, mutta vähenee tuotannollisissa tiloissa.

Vuokraodotukset putosivat pk-seudulla

Asuntovuokrien nousuvauhti on hidastunut suurimmissa kaupungeissa vilkkaan uudisrakentamisen myötä.  Maaliskuussa toteutetussa RAKLIn Vuokra-asuntobarometrissa myös  vuokraodotukset suurten kaupunkien välillä ovat tasoittuneet.

Pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku ovat tähän saakka erottuneet muista suurista kaupungeista, mutta nyt niissä sijaitsevien pienten asuntojen vuokrankehitysodotukset putosivat tähän asti alimmalle tasolleen.  Sen sijaan muun muassa Oulussa ja Kuopiossa odotukset nousivat.

Jyväskylä ja Lahti erottuvat barometrissa edelleen laskevilla vuokrankehitysodotuksillaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RAKLI: Rakentamisen tahti rauhoittuu vuoden lopulla – liiketilavuokrat jatkavat laskuaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat