Vanha koulurakennus peruskorjataan päiväkodiksi Vaasassa

Vaasan kaupunki aikoo peruskorjata yli 100-vuotiaan Palosaaren koulun päiväkotikäyttöön.

Vuonna 1906 valmistunut jugendtyylinen entinen Palosaaren koulurakennus peruskorjataan päiväkotikäyttöön. Kuva: Vaasan kaupunki / Manda Gullberg

Vuonna 1906 valmistuneen jugendtyylisen koulurakennuksen on suunnitellut Fredrik Thesleff. Koulua laajennettiin vuonna 1952 kolmekerroksisella lisäsiivellä. Rakennus valmistui alun perin suomenkieliseksi kansakouluksi, ja tällä hetkellä se toimii Vanhan Vaasan koulun väistötilana vielä kevätlukukauden 2022 ajan.

Rakennukseen on tehty viimeisin isompi peruskorjaus 1990-luvun alkupuolella. Nyt tehtävässä peruskorjauksessa uusitaan muun muassa ala-, väli- ja yläpohjatäytteet sekä tehdään ilmanvaihtoon, lämmönjakoon ja sähköistykseen liittyviä uudistuksia. Rakennus myös muutetaan esteettömäksi rakentamalla hissi sekä tarvittavat luiskat.

Koulurakennuksen peruskorjauksen ja tilamuutoksien kustannusarvio on noin 5,3 miljoonaa euroa.

Tarkoituksena on, että vanhaan koulurakennukseen siirtyisi Palosaaren päiväkodin neljä ryhmää, Kapteeninkadun päiväkodista kaksi ryhmää sekä Isolahden päiväkodista yksi ryhmä. Näille seitsemälle ryhmälle tulisi yhteensä 128 paikkaa.

Peruskorjattavaan päiväkotiin sijoitetaan ryhmä- ja henkilöstötilojen lisäksi palvelukeittiö, pieni ruokasali sekä liikuntatila, joka toimii myös juhlasalina. 1950-luvun laajennuksen päädyssä, sisääntulon läheisyydessä olevat luokkahuoneet muutetaan lasten wc- ja hoitotiloiksi. Näiden viereen ensimmäiseen kerrokseen sijoitetaan pienimmät päiväkotilapset. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat myös kokous- ja taukotila, päiväkodinjohtajan työhuone, henkilökunnan sosiaalitilat ja palvelukeittiö sekä ruokasali erillisellä kabinetilla. Toiseen kerrokseen sijoitetaan isommat lapset, ja kolmannessa kerroksessa sijaitsee monikäyttöisiä terapiatiloja sekä erityisopettajien työhuoneita.

Nykyinen, vuonna 1973 rakennettu Palosaaren päiväkoti edellyttäisi lähivuosina mittavaa ja kallista peruskorjausta. Palosaaren kirjaston takana sijaitseva rakennus puretaan ja kaikki toiminta siirretään koulurakennukseen. Väistötiloille ei ole tarvetta, koska toiminta voi jatkua nykyisten päiväkotien tiloissa, kunnes koulurakennuksen peruskorjaus valmistuu. Alustavan aikataulun mukaan peruskorjattu koulurakennus voidaan ottaa päiväkodin käyttöön alkuvuonna 2024.

Vaasan kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi Palosaaren päiväkodin hankesuunnitelman kokouksessaan 20. lokakuuta. Suunnitelma toimitetaan edelleen teknisten liikelaitosten johtokunnalle sekä kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi. Rakennussuunnitteluprosessi käynnistetään heti hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vanha koulurakennus peruskorjataan päiväkodiksi Vaasassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat