Kokeile kuukausi maksutta

Historiantaju on tärkeää kaupunkisuunnittelussa, sanoo arkkitehti Olavi Veltheim: ”Jos kaupungista poistetaan kerroksia, se on sama kuin että aivoista poistettaisiin osa muistista”

Olavi Veltheim on tehnyt pitkän työuran kaavoittaja-arkkitehtinä.

Kaupunkisuunnittelu on kärsivällisyyslaji, Olavi Veltheim myöntää. Kotona Helsingin Pikku-Huopalahdessa peuhaavat australianpaimenkoirat Max ja Tirppa. Kuva: Timur Yilmaz / HS

Arkkitehti Olavi Veltheim asuu sinisessä kerrostalossa Helsingin Pikku-Huopalahdessa. Ikkunasta avautuu merenlahtinäköala, ja ulkoilupolkuja lähistöllä on runsaasti. Niitä tarvitsevat varsinkin kaksi australianpaimenkoiraa, jotka ryntäävät iloisesti tervehtimään vieraita.

Muistelemme, kuinka Pikku-Huopalahden talosuunnittelijat nurisivat, kun heille annettiin valmis värisuunnitelma 1980-luvulla. Elettiin tiukan modernismin aikoja, eikä rakentamisen värivalikoima ollut suuri. Nyt kun toisaalla näkee suoranaista värianarkiaa ja sikin sokin erilaisia yhteensopimattomia huomiovärejä, voi olla iloinen, että Pikku-Huopalahden sinnikäs kaavoittaja Matti Visanti, tuolloin Veltheimin esimies, suunnitteli värit kokonaisuutena ja hyvällä maulla.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Historiantaju on tärkeää kaupunkisuunnittelussa, sanoo arkkitehti Olavi Veltheim: ”Jos kaupungista poistetaan kerroksia, se on sama kuin että aivoista poistettaisiin osa muistista””

Viimeisimmät näkökulmat