Kokeile kuukausi maksutta

Aran myöntämissä korjaus- ja energia-avustuksissa voimakasta kasvua

Ara myönsi korjaus- ja energia-avustuksia vuonna 2021 yhteensä 4 446 hankkeelle 91 miljoonaa euroa, mikä on reilusti enemmän kuin edellisenä vuonna.

Helsingin Herttoniemessä Siilitiellä toteutettua korjausrakentamista.

Vuonna 2021 Ara myönsi korjaus- ja energia-avustuksia 4 446 hankkeelle yhteensä 91 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin avustusta sai 2 440 hanketta 54 miljoonaa euroa.

Energia-avustuksia myönnettiin vuonna 2021 23,5 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Energia-avustus on ollut haettavissa vuoden 2020 alusta alkaen. Vuoden aikana Ara teki 1 548 myönteistä energia-avustuspäätöstä, joilla avustusvaltuutta sidottiin 49,7 miljoonaa euroa.

Yleisin korjaustyyppi, johon haettiin avustusta vuonna 2021 oli lämpöpumppu- ja lämmöntalteenottojärjestelmien asentaminen tai aurinkoenergian hyödyntämiseen käytettävien laitteistojen asennukset. Kotitalouksilla niitä oli 56 prosentissa hankkeista ja taloyhtiöillä 37 prosentissa. Seuraavaksi yleisin korjaustyyppi oli öljylämmityksestä luopuminen, joita sisältyi 43 prosenttiin kotitalouksien hankkeista ja 35 prosenttiin taloyhtiöiden hankkeista.

Iäkkäiden (yli 65-vuotiaiden) ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjausavustuksen tarkoituksena on parantaa iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia kotona asumiseen. Avustusta myönnetään omakotitalon tai asunto-osakkeen korjaamiseen.

Avustukseen saamisen edellytyksenä on pienituloisuus ja vähäinen varallisuus. Vuonna 2021 päätöksiä tehtiin 4 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuotena. Hyväksyttyjä päätöksiä oli 75 prosenttia kaikista hakemuksista. Hylkäämisen yleisin syy oli tulo- tai varallisuusrajojen ylittyminen.

Avustuksen määrä on 50 prosenttia tai erityisestä syystä 70 prosenttia hyväksytyistä korjauskustannuksista. Vuonna 2021 alle 5 000 euron avustusten osuus oli 40 prosenttia . Yli 10 000 euron avustuksia oli 25 prosenttia päätöksistä.

Latausinfra-avustusten määrä kolminkertaistui 5,0 miljoonasta 15,3 miljoonaan euroon. Sähköautojen latausinfra-avustuksella edistetään sähköautojen kotilatausmahdollisuuksien yleistymistä ja sähköautokannan kasvua kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti.

Avustusta myönnetään asuinrakennuksen omistaville yhteisöille tai asuinrakennuksen omistavien yhteisöjen omistamalle pysäköintiyhtiölle sähköisen liikenteen latausinfran rakentamiseen. Avustusta myönnetään enintään 35 prosenttia hakemusvaiheessa hyväksytyistä, toteutuneista kustannuksista.

Vuoden 2021 aikana avustuksia myönnettiin 998 yhteisölle yhteensä 15,3 miljoonaa euroa. Hankkeilla rakennetaan 21 554 latauspistettä. Avustuksen kysyntä kasvoi voimakkaasti loppuvuodesta.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) myöntää avustuksia kotona asumista mahdollistaviin korjauksiin, omakotitalojen ja taloyhtiöiden kuntotutkimuksiin, asuntojen energiatehokkuuskorjauksiin ja sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Aran myöntämissä korjaus- ja energia-avustuksissa voimakasta kasvua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat