Kokeile kuukausi maksutta

Lämpöpumppuja myytiin viime vuonna huimat 200 000 kappaletta – nyt on pulaa niin asentajista kuin tuotekehittäjistäkin

Lämpöpumppujen myynti jatkaa hurjalla kasvu-uralla, mutta vihreää siirtymää hidastaa lämpöpumppualan osaajapula ja koulutusjärjestelmien joustamattomuus jarruttavat päästöleikkausten tavoittelua.

Vihreä siirtymä takkuaa, vaikka kysyntä on rajua ja tarjoaa suomalaista osaamista parhaimmillaan. Helsingissä Esplanadin alla sijaitseva lämpöpumppulaitos. Kuva: Kari Pullinen

Suomessa lämpöpumppuja myytiin ja asennettiin viime vuonna lähes 200 000 kappaletta, missä kasvua edelliseen vuoteen oli 50 prosenttia. Kaikkiaan Suomessa on tähän mennessä myyty jo lähes 1,5 miljoonaa lämpöpumppua, kun esimerkiksi Euroopassa on noin 20 miljoonaa asennettua lämpöpumppua.

Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn tilastojen mukaan vuonna 2022 myydyistä 196 000 lämpöpumpusta ilmalämpöpumppuja oli noin 160 000, kasvun ollessa lähes 60 prosenttia. Myös ilma–vesilämpöpumppujen kasvuvauhti oli 60 prosentti. Niitä asennettiin 19 000 kappaletta.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lämpöpumppuja myytiin viime vuonna huimat 200 000 kappaletta – nyt on pulaa niin asentajista kuin tuotekehittäjistäkin”

Viimeisimmät näkökulmat