Kokeile kuukausi maksutta

OP:n ekonomisti: Vanhojen ja uusien asuntojen välinen hintakuilu tuskin jää nykyiselle tasolleen – uudiskohteiden hinnat laskenevat

OP odottaa, että asuntojen hinnat saavuttavat notkahdusta edeltäneen hintahuipun tason vuonna 2026 tai 2027.

AAL 20230802 Kuvia rakenteilla olevan yksiön asuntonäytöstä Tampereen Santalahteen vanhan tikkutehtaan ympräille rakentuvalla asuinalueella. Kerrostalon on tarkoitus olla kokonaan valmis elokuun lopussa., ja sijoittaja Heidi Sasi sekä rakennuttaja Pajala-yhtiöiden myynti- ja markkinointikohtaja Petri Kuutti näyttivät asuntoa potentiaalisesti kiinnostuneille vuokralaisille. Kuva: Vilhelmiina Penttilä / Aamulehti

Uusien ja vanhojen osakehuoneiston välinen hintakuilu ei voi pidemmän päälle jäädä nykyiselle tasolleen, arvioi OP:n ekonomisti Joona Widgrén.

Vanhojen ja uusien osakehuoneistojen välinen hintaero on kasvanut, kun vanhojen osakehuoneistojen hinnat ovat laskeneet reippaasti.

Esimerkiksi vanhojen kerrostaloyksiöiden hinnat laskivat kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä 9,2 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen hinnat laskivat 7,1 prosenttia.

Samaan aikaan uudiskohteiden hinnat ovat pysyneet Widgrénin mukaan yllättävänkin vakaina.

Uudiskohteissa on kuitenkin nähty esimerkiksi hoitovastikkeiden, sähköautojen käyttöoikeuden ja kaupanpäällisgrillien kaltaisia alennuksia, jotka eivät näy tilastoissa.
Hintakuilu näkynee jo nyt uudiskohteiden kaupan hiljenemisenä. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) mukaan uudistuotannon kauppamäärä oli elokuussa yli 60 prosenttia alhaisemmalla tasolla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

OP:n ekonomisti Joona Widgrén. Kuva: OP

Hintaero palautunee kohti tavanomaista

Widgrén arvioi, että hintakuilu tulee kaventumaan tämänhetkisestä tilanteesta.

On mahdollista, että uudiskohteiden hinnat pysyvät nykytasolla ja kuilu kaventuu siten, että vanhojen osakeasuntojen hinnat nousevat. Toinen vaihtoehto on, että uudiskohteiden hinnat laskevat. Widgrén kuitenkin uskoo, että uudiskohteiden hintojen pitää jossain vaiheessa joustaa alaspäin.

Toisen skenaarion puolesta puhuvat myös ennusteet hintojen kehityksestä.

OP ennustaa keskiviikkona julkaistussa asuntomarkkinakatsauksessaan, että ensi vuonna vuosikasvu on nollassa ja vuonna 2025 asuntojen hinnat nousevat 2,5 prosenttia. Tyypillisesti asuntokaupan elpyminen on näkynyt ensin kauppamäärissä, ja hintojen nousu seuraa perässä.

OP odottaa hintojen kasvua ensi vuoden loppupuolelle. Kauppamäärissä saattaa näkyä siten piristymisen merkkejä jo aiemmin.

Asuntokauppamäärät ovat parikymmentä prosenttia alempana kuin vuosien 2015 ja 2019 välillä keskimäärin. Kauppamäärät ovat lähellä finanssikriisin lukuja.

Widgrénin mukaan asuntojen hinnat eivät palaudu nopeasti. Edellinen hintahuippu nähtiin vuonna 2022. Finanssikriisissä hintojen notkahduksen jälkeen aiempi huippu saavutettiin ripeästi. Nyt yhtä nopeaa korjausliikettä ei ole luvassa.

”Ajatuksena on, että lähdetään samalle maltilliselle kasvutrendille kuin aiemminkin.”

Odotettavissa on, että vuoden 2022 hintahuippu saavutetaan vuosien 2026 ja 2027 paikkeilla.

Asuntorakentaminen elpyy vuonna 2025

OP:n ennusteen mukaan asuntorakentamisen tilanne on heikko vielä tämän ja ensi vuoden ajan. Vuonna 2025 olisi ennusteen mukaan luvassa käännös kasvusuuntaan.

Rakennuskustannukset ovat nousseet parina viime vuonna tavanomaista nopeampaa. Rakennusmateriaalien hinnat ovat kääntyneet jo vienoiseen laskuun.

”On odotettavaa, että kun suhdanne heikkene ja kysyntä laskee, niin etenkin materiaalikustannukset laskevat.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “OP:n ekonomisti: Vanhojen ja uusien asuntojen välinen hintakuilu tuskin jää nykyiselle tasolleen – uudiskohteiden hinnat laskenevat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat