Kokeile kuukausi maksutta

Vantaan Sanomat: Eduskunnan oikeusasiamies moittii Kanniston koulun sisäilmaongelmien selvittelyä

Eduskunnan oikeusasiamies moittii Kanniston koulun johdon ja Vantaan tilakeskuksen toimintaa koulun sisäilma-asiassa. Oikeusasiamiehen mukaan sisäilmaongelmia on selvitetty vuosina 2013–14 ”suhteellisen hitaasti”. Asiasta kertoi Vantaan Sanomat.

Eduskunnan oikeusasiamies moittii Kanniston koulun johdon ja Vantaan tilakeskuksen toimintaa koulun sisäilma-asiassa. Oikeusasiamiehen mukaan sisäilmaongelmia on selvitetty vuosina 2013–14 "suhteellisen hitaasti". Asiasta kertoi Vantaan Sanomat.

”Kun sisäilmaongelma oli 2013 koulussa todettu, olisi tilakeskuksen ja rehtorin pitänyt määrätietoisesti varmistaa, etteivät henkilöstö ja oppilaat enää altistuisi terveyshaittaa aiheuttaville epäpuhtauksille. Tarvetta väistötiloihin siirtymiselle ei kuitenkaan asiakirjoista ilmene”, oikeusasiamies toteaa päätöksessään.

Kanniston koulun vanhemmat ry pyysi joulukuussa 2014 eduskunnan oikeusasiamiestä arvioimaan tilakeskuksen ja rehtorin menettelyn laillisuutta koulun sisäilma-asiassa.Yhdistyksen mukaan tiedotuksessa oli puutteita, annetut tiedot näyttivät ristiriitaisilta ja toimintaa laiminlyötiin ennen kevättä 2014, kertoo lehti.

Ei selkeitä lainrikkomuksia

Ratkaisu on lehden mukaan moitteenomainen, toimissa ei ole tullut ilmi selkeitä lainrikkomuksia tai laiminlyöntejä.

Oikeusasiamies linjaa, että koulujen sisäilmaongelmien syyt on selvitettävä ja ongelmat poistettava viivytyksettä. ”Korjaustöiden viivästyessä ongelmat laajenevat, epätietoisuus kasvaa ja korjauskustannukset nousevat.”

Oikeusasiamies kiinnittää Vantaan huomiota siihen, että koulujen sisäilmasta on huolehdittava alati.

Perusopetusjohtaja Ilkka Kalo sanoo lehdessä, että sivistystoimi tiivistää nyt yhteistyötä tilakeskuksen kanssa. ”Sisäilmaongelmien selvittämistä pyritään nopeuttamaan.”

Kanniston koulun rehtori Helena Jauho sanoo olevansa hyvillä mielin siitä, ettei oikeusasiamiehen mukaan lainrikkomuksia tai laiminlyöntejä ole tehty. ”Olisin toki toivonut, että olisimme saaneet sisäilma-asiat kuntoon nopeammin.” Jauhon mukaan oire-epäilyt ovat vähentyneet syksyllä tuntuvasti korjausten ansiosta.

Vantaan vanhempainyhdistysten alueyhdistyksen sisäilmatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Ratia-Pulkkinen kuvaa päätöstä ”todelliseksi pettymykseksi”. Vanhemmat pohtivatkin jatkotoimia. ”Vanhemmat ovat vieläkin pettyneempiä, jos kaupungin toiminta ei moitteiden perusteella muutu.”

Ei uusia korjauksia

”Kaikki se on tehty, mitä on osattu ja voitu. Kaikista toimenpiteistä on tiedotettu ennen ja jälkeen kesän 2014, jolloin kosteita lattioita korjattiin”, tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Juha Vuorenmaa kertoo.

Vuorenmaa uskoo lehden mukaan, että oireita voi aiheuttaa moderni ilmanvaihtojärjestelmä.  ”Määräysten mukainen ilmanvaihto on niin tehokas, että se tekee ilmasta kuivaa.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Vantaan Sanomat: Eduskunnan oikeusasiamies moittii Kanniston koulun sisäilmaongelmien selvittelyä”

  1. Vantaalla on useita ”homekouluja”. Oppilaiden terveyden valvonta kuluu nyt samalle taholle joka vastaa kustannuksista. Siksi mitään ei tapahdu. Pitäisikö valvonta siirtää muualle, esim ELY-keskuksille?

  2. Just.näin.valtiin pitää valvoa kuntia
    Nyt kunnat valvoo itse itseään. Kun budjetissa ei haluta varata rahaa korjauksiin niin jätetään vaan mittaukset tekemättä

  3. Jos ei ole rahaa, joutuu ottamaan velkaa ja sehän on SSS:n mielestä pahinta, mitä Suomessa voi tapahtua. Uuuugh velka, hyytävää jo pelkkä ajatuskin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat