Kokeile kuukausi maksutta

Yle: Sisäilmaongelmat ajavat päättäjät etsimään uusia ratkaisuja

Kuntapäättäjillä on edessään vakava paikka, kun koulussa painitaan sisäilmaongelman kanssa vuodesta toiseen tai jos koulurakennus on tulossa elinkaarensa päähän.

Sisäilmaongelmat ovat keskeinen syy koulujen korjausbuumille.

Miljoonien eurojen sijoittaminen kiinteistöön voi painaa kunnan talouden kriisiin. Kuntaliitossa arvioidaan, että veroeurot voidaan tulevaisuudessa laittaa entistä useammin vuokrattuihin tiloihin. ”On hyvä, että asiasta on noussut keskustelua eri kunnissa. Kaikki vaihtoehdot kannattaa aina laittaa pöytään”, tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi Kuntaliitosta toteaa.

Niemi kannustaa pohtimaan sitäkin, voisiko esimerkiksi yksi osa koulurakennuksista olla kiinteästi sijoillaan, osa rakennuksista siirreltävissä. Näin tiloja voisi siirtää oppilasmäärien muuttuessa eri puolille kuntaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Yle: Sisäilmaongelmat ajavat päättäjät etsimään uusia ratkaisuja”

  1. Voivathan kunnat alkaa vuokraamaan julkisia tiloja. Mutta vuokranantaja osaa hinnoitella vuokran: käytännössä kunnat maksavat tilat vuokraajalle kymmenessä vuodessa takaisin. Vuokraan sisällytetään riski, että kunta ei enää vuokraakaan tiloja 10 v jälkeen.

  2. Nokian kaupunginkin on järkevintä lähettää potilaansa muihin kaupunkeihin hoidettavaksi. Ei 40 milj investoinnissa ole mitään järkeä tämänlaisen soten aattona. Uusi terveyskeskushan voi jäädä vajaakäytölle tai jopa käyttämättä. Valtiolta on turha kysyä mitään, vastausta ei saa, ainakaan mitään sitovaa vastausta. Eihän nyt puhuta vain Nokiasta vaan kymmenistä muistakin kunnista. Nokia on asiassa vain keulakuva, muut kunnat seuraavat Nokian ratkaisua perässä. Terveyskeskusinvestoinnit ovat ohi.

  3. Rakentamisessa ei ole mikään muuttunut 40 vuoden aikana. Kootut selitykset otetaan ongelmien sattuessa aina käyttöön.
    Kiire aikatauluissa, huono suunnittelu, osaaminen ja lopuksi rakennusteollisuus tuo aina uusia testaamattomia materiaalia rakentamiseen. Lisäksi olen todennut, ettei raha riitä tilaajalla kestävän kehityksen rakennuttamiseen. T Roope

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat