Kokeile kuukausi maksutta
Ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan mukaan talous- ja ympäristöihmiset kohtaavat yllättävän vähän samoissa pöydissä. Suomessa tämä näkyy konkreettisesti pohjoisen alueen kaivostoiminnassa.

Talvivaaran ongelmat tunnetaan laajasti, mutta vielä ei tiedetä, millaisia haitallisia vaikutuksia parhaillaan rakennettavilla kaivoksilla on ympäristöönsä. Varmaa on, että Talvivaara on herättänyt muutkin kaivosyhtiöt. Siitä huolimatta kaivosmaailma on edelleen kuin salaisuuksien kaivo.

Äskettäin valmistunut Kaivosalan parhaat ympäristökäytännöt -opas on ensimmäinen pieni askel kohti parempaa ennakkovalvontaa. Se ei kuitenkaan riitä. Kaivosluvittaminen vaatii kovaa ammattitaitoa viranomaisilta, vähintään yhtä tiukkoja määräyksiä kaivannaisjätteiden altaiden rakentamiseen kuin kaatopaikkarakentamiseen ja vesistöpäästöjen osalta samanlaisia vaatimuksia kuin muulle teollisuudelle. Usko rakentamistekniikan kehittymiseen 20 viime vuoden aikana ei takaa moitteettomasti toimivia rakenteita, kun niitä ei vaadita.

Lancasterin yliopiston vieraileva tutkija, yhteiskuntatieteiden tohtori Marja Ylönen kirjoitti Helsingin Sanomissa 16. helmikuuta saastumisen valvonnan ongelmista. ”Talvivaaran ta-
pauksessa sulfaattipäästöjen raja-arvojen asettamatta jättäminen edustaa yhtiölle suosiollista ennakkovalvontaa. Myös jälkivalvonta oli heikkoa, sillä valvontaviranomaisten yhtiölle tekemät lukuisat kehotukset ja huomautukset eivät johtaneet saastumisen vähentämiseen. Valvontaviranomaiset turvautuivat ainoastaan pehmeisiin hallinnollisiin keinoihin. Järeimpien keinojen, kuten uhkasakkojen, välttäminen voidaan tulkita yhtiölle suosiolliseksi valvonnaksi.”

Kaivosteollisuudessa on kyse isoista asioista. Uudet kaivokset tuovat työtä pariksikymmeneksi vuodeksi, millä on suuri merkitys isojen työttömyysprosenttien alueilla. Yhtä tärkeää on varmistaa ympäristön riittävä säilyminen. Viimeistään nyt olisi aika tehdä Suomen pohjoisen alueen onnistumissuunnitelma, joka sisältäisi pelisäännöt luonnonvarojen hyödyntämiseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaivosrakentaminen ruotuun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Auri Häkkinenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/auri-hakkinen/