Kokeile kuukausi maksutta

Laatu on yhteinen asiamme

Tietoa kirjoittajasta Jukka Pekkanen
Johtaja, rakentamisen kehittäminen, Rakennusteollisuus RT ry
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakentaminen on lähes joka viikko median otsikoissa laatuongelmien vuoksi. Milloin syynä ovat kosteusongelmat, milloin viimeistelemätön työnjälki, milloin rakenteelliset vauriot ja milloin huono asiakkuuden hoito. Alalla ollaan oltu pitkään sitä mieltä, että ongelmia on liioiteltu, mutta onko näin? Yleensä savua ei ole ilman tulta.

Rakennusteollisuus RT käynnisti runsas vuosi sitten Rakennusteollisuuden laatupolku -hankkeen selvittämään rakentamisen laadun nykytilaa ja tuottamaan työkaluja laatuongelmien poistamiseksi. Samalla todettiin, että tulosten saavuttaminen edellyttää laatuasioiden nostamista kaikkien rakentamisen osapuolten ja tekijöiden huomion kohteeksi. Näin tehtiin työturvallisuusasioissakin ja tulosta syntyi.

Mikä sitten on rakentamisen yleinen laatutaso ja mistä ongelmat johtuvat? Vastauksia saatiin viime syksynä urakoitsijoille toteutetussa asuntorakentamisen takuukustannus- ja laatuvirheselvityksessä sekä alkukesästä toteutetussa laatuongelmien syihin keskittyneessä verkkohaastattelussa.

Myönteistä oli, että takuukustannukset ovat verraten kohtuulliset, noin prosentin luokkaa. Huono uutinen oli, että samat yksinkertaiset virheet toistuvat jopa vuosikymmenestä toiseen. Kyse ei voi olla osaamattomuudesta. Onko siis kyse kovakorvaisuudesta?

Kesän verkkohaastatteluun osallistui 954 alan eri ammattilaista. Tulokset eivät yllätä. Tyypillisiä syitä ovat hankkeeseen usein turhaankin leivottu kiire, vajavainen tuote- ja tuotannonsuunnittelu sekä heikko työmaan johtaminen. Kuulostaa arkipäiväisen tutulta. Näiden syiden poistamisen ei pitäisi olla ylivoimaista. Kyse on tahdosta, ei rakettitieteestä. Alan ammattilaiset ovat selvästi turhautuneet laaduttomuuteen ja haluavat saada muutoksen aikaan.

Koulutusta ja oppaita on tarjolla runsaasti. Tehostamalla niiden hyödyntämistä päästäisiin alkuun. Lisäksi meneillään on joukko käytännönläheisiä hankkeita, jotka tuottavat nopeasti käyttöönotettavia työkaluja. Laatupolku-hankkeessa laadittu TR-mittari -tyyppinen laadunmittausmenetelmä työmaille on käyttöönottovaiheessa.

Elementtirunkorakentamisen laadun ja tuottavuuden kehittämismahdollisuudet on selvitetty, ja niiden perusteella kootaan esimerkilliset toimintatavat. Seuraavaksi polku jatkuu pintatöihin ja talotekniikkaan liittyvillä hankkeilla.

Hyviä laatuun liittyviä konkreettisia työkaluja löytyy myös Rakentamisen Laatu RALA ry:stä sekä Tampereen teknillisessä yliopistossa valmistumassa olevasta rakennustyömaan johtamista käsittelevästä TuoVa -hankkeesta.

Vuodenvaihteen tienoilla järjestetään laatuseminaarisarja useilla eri paikkakunnilla. Tilaisuuksissa käydään läpi laadun varmistamiseen ja parantamiseen tarkoitettuja konkreettisia apuvälineitä. Tapahtumissa toivotaan syntyvän avointa keskustelua niistä toimenpiteistä, joiden avulla voimme yhdessä lähteä poistamaan laatuongelmia. Asioiden esille ottaminen vie eteenpäin.

Koko ala laatutalkoisiin

Kutsun koko alan yhteisiin laatutalkoisiin, jossa erilaisista laatupoluista muodostuu korkeatasoinen laadun valtatie.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Laatu on yhteinen asiamme”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Jukka Pekkanenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jukka-pekkanen/